Osoby z chorobą Alzheimera oraz Ci którzy znaleźli się w grupie podwyższonego ryzyka, mogą potrzebować dużo wyższych dawek kwasów omega 3, niż dotychczas sądzono. Liczne badania potwierdzają ważność kwasów omega-3 w demencji. Jednak do tej pory większość badań oceniających kwasy omega-3 pod kątem zapobiegania lub ograniczania spadku funkcji poznawczych, nie przyniosły jednoznacznej odpowiedzi. W omawianym badaniu naukowcy z Los Angeles przedstawiają ważne wskazówki na temat tych rozbieżności. Co ciekawsze, jest to chyba pierwsze badanie dotyczące zapobiegania chorobie Alzheimera, w którym porównano poziomy omega-3 we krwi oraz w ośrodkowym układzie nerwowym. Wśród uczestników badania, którzy są nosicielami specyficznej mutacji zwiększającej ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, przyjmowanie suplementów omega 3 nie podnosiło ich poziomu tak samo jak u osób bez mutacji. Odkrycie tej zależności sugeruje, że wyższe dawki suplementów omega 3 mogą być potrzebne, aby coś zmienić, ponieważ szybkie podniesienie poziomu omega-3 we krwi, nie zwiększa jego ilości w mózgu. "Próby zostały zbudowane przy założeniu, że omega 3 docierają do mózgu. Nasze badanie zostało zaprojektowane specjalnie w celu rozwiązania tej kwestii." - dr Hussein Yassine, profesor nadzwyczajny medycyny i neurologii w Keck School of Medicine na USC. Naukowcy zrekrutowali 33 uczestników, którzy mieli czynniki ryzyka choroby Alzheimera, ale nie mieli upośledzenia funkcji poznawczych. Wszyscy uczestnicy mieli rodzinną historię choroby, siedzący tryb życia i dietę ubogą w tłuste ryby. Znalezienie uczestników badania zajęło naukowcom ponad dwa lata. Większość osób odmawiała, ponieważ badanie zawierało pobranie płynu mózgowo-rdzeniowego. Takie nakłucia trzeba było wykonać dwa razy. Z całej grupy, 15 osób posiadało wariant genu APOE4, który jest powiązany ze stanem zapalnym w mózgu i zwiększający czterokrotnie ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy losowo zostali przypisani do grupy leczonej lub grupy kontrolnej (placebo). Członkowie grupy leczonej proszeni byli o codzienne przyjmowanie przez sześć miesięcy, suplementów zawierających ponad 2 gramy omega 3 w postaci kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Członkowie grupy kontrolnej przyjmowali placebo. Uczestnicy obu grup zostali również poproszeni o codzienne przyjmowanie witamin z grupy B, które pomagają organizmowi przetwarzać kwasy omega 3. I naukowcy to wiedzą, a dietetycy czy naturopaci nie. Już 3 lata temu mówiłem, że kwasy omega 3 pomagają przyswajać witaminy z grupy B. To również działa w drugą stronę. Tu jest synergia. A jak dotąd, mało kto o tym mówi poza światem badań. Warto więc pamiętać: omega 3 + B kompleks. Dr Yassine i jego koledzy zebrali próbki osocza krwi i płynu mózgowo-rdzeniowego - miernik tego, czy kwasy omega 3 dotarły do mózgu - od uczestników na początku i pod koniec badania. Przyjrzeli się poziomom dwóch kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. EPA to silny środek przeciwzapalny, który organizm uzyskuje z niewielkiej części spożycia DHA. W sprzedaży są suplementy zawierające praktycznie samo EPA. Je z reguły stosuje się w przypadku stanów zapalnych np. RZS. Wracając do badania. Odkryto, że uczestnicy którzy przyjmowali suplementy omega 3, mieli o 200% więcej DHA we krwi w porównaniu z osobami, które przyjmowały placebo. Za to poziom DHA znajdujący się w płynie mózgowo-rdzeniowym był tylko o 28% wyższy w grupie leczonej niż w grupie placebo. Sugeruje to, że pomiar poziomu omega 3 we krwi może nie wskazywać, ile tak naprawdę dociera go mózgu. W grupie suplementującej DHA, osoby bez mutacji APOE4 miały trzykrotnie większy wzrost EPA (przeciwzapalnego kwasu tłuszczowego omega 3) w płynie mózgowo-rdzeniowym, niż nosiciele genu APOE4. Nie jest jasne, dlaczego tak się dzieje. Sugeruje się, że może EPA jest słabiej przekształcana z DHA, ponieważ jest zaburzenie metaboliczne lub po prostu mniej jej się wchłania do mózgu. Warto zauważyć, że 2 gramowa dawka DHA jaką zastosowano w tym badaniu, znacznie przewyższała to, co zostało użyte w głównych badaniach klinicznych testujących zapobiegawczą moc kwasów omega 3. W innych badaniach zazwyczaj podawano gram lub mniej dziennie. „Jeśli zastosujemy niższą dawkę, to możemy spodziewać się mniej niż 10% wzrostu poziomu kwasów omega-3 w mózgu” - dr Yassine. Badanie okazało się tak intrygujące, że obecnie naukowcy pozyskali fundusze na przeprowadzenie badania na większej grupie - 320 - osób i trwającej dłużej, bo aż 2 lata. Informacje o badaniu Autorzy: Isabella C. Arellanesa, Nicholas Choea, Victoria Solomona, Xulei Hea, Brian Kavina Ashley E. Martineza, Naoko Konob i inni. Badanie: Brain delivery of supplemental docosahexaenoic acid (DHA): A randomized placebo-controlled clinical trial Data publikacji: 17.07.2020 Miejsce publikacji: EBioMedicine DOI: https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2020.102883Omega 3 zapobiega chorobie Alzheimera