Nie tak dawno, w sprzedaży pojawiła się nowa forma magnezu pochodzącego z kaszy gryczanej i buraka liściowego (swiss chard). Producent sugeruje, że zapewnia on wysycenie organizmu przyjmując niższe dawki niż typowe suplementy soli magnezowych. Oraz minimalizuje niepożądane działanie ze strony przewodu pokarmowego. Produkt nazywa się E-Z Mg™ i w jednej saszetce posiada 85 mg pierwiastkowego magnezu. Zdecydowana większość suplementów magnezu zawiera izolowane sole magnezu - takie jak cytrynian, glicynian czy treonian. Nie są one jakoś wybitnie dobrze wchłaniane, w związku z czym trzeba ich przyjąć dość duże dawki. Niestety wysokie dawki wywołują efekt osmotyczny, często powodując rozwolnienie. E-Z Mg™ to połączenie magnezu z matrycami białkowymi, które naturalnie występują w roślinach. "Te związane z białkami formy zwiększają wchłanianie i biodostępność tego minerału. E-Z Mg™ odzwierciedla standardowy proces „od rośliny do pacjenta, od uprawy do kliniki " - dr John Troup, wiceprezes firmy ds. Nauki klinicznej, edukacji i innowacji. Firma posiada 1200 akrów certyfikowanych gruntów organicznych. Z czego około 425 akrów jest aktywnie wykorzystywanych do uprawy gryki i buraka liściastego. I to z nich jest produkowany magnez EZ Mg. Powszechny niedobór Chociaż magnez jest dość wszechobecny w zwykłych warzywach liściastych, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, to wiele osób ma jego niedobór. Dane statystyczne z USA wykazały, że niedobór ma od 50% do 80% dorosłych osób. Częściowo wynika on ze złej diety. Niedobór magnezu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia, zwapnień serca, choroby wieńcowej, lęku, bezsenności i predyspozycji do osteopenii, ostoporozy i złamań kości. W organizmie zdrowej osoby znajduje się około 25 gramów magnezu, z czego 50–60% jest w kościach. Mniej niż 1% jest we krwi. Dlatego badanie poziomu magnezu we krwi jest bardzo mylne. Zdrowa osoba potrzebuje spożyć ok. 3,6 mg / kg / dzień, aby utrzymać optymalny poziom magnezu , a wielu, jeśli nie większość, nawet nie zbliża się do tej ilości. Absorpcja magnezu w jelicie różni się w zależności od segmentu, przy czym jelita czcze i dwunastnicze wykazują szczególnie wysoką absorpcję frakcyjną. Ale czasy przejścia przez te segmenty jelita jest bardzo krótki, i większość spożytego magnezu jest absorbowana w jelicie krętym. Dlatego tylko 40% do 50% całkowitej ilości spożytego magnezu jest wchłaniane - i to pod warunkiem że nasz układ pokarmowy pracuje bez zarzutów. Pomiar poziomu magnezu w organizmie Dla większości osób suplementacja magnezem to nie wymysł tylko konieczność. Można iść do laboratorium i spróbować określić poziom magnezu w naszym organizmie. Ale samo zbadanie poziomu magnezu nie ma za bardzo sensu. Ponieważ tylko niewielki procent całkowitego magnezu w organizmie znajduje się we krwi. Standardowe pomiary w surowicy ujawnią tylko poważne niedobory. Bo jak we krwi jest mało magnezu, to bądź pewny, że w komórkach też go nie ma. Poziom magnezu w czerwonych krwinkach daje dokładniejszy obraz stanu magnezu w organizmie i bardziej prawdopodobne jest wykrycie niedoboru subklinicznego. W teście RBC zakres referencyjny wynosi od 4,0 - 6,0 mg / dl. Idealnie, gdyby wynik był powyżej 5 mg / dl. Mg i funkcja mózgu Wiele osób przyjmuje magnez aby obniżyć poziom stresu i zmniejszyć lęk. W ciągu ostatnich kilku lat naturopaci zaczęli polecać treonian magnezu, który skuteczniej dociera do mózgu. Testy przeprowadzone przez Standard Process wykazały, że magnez pochodzenia roślinnego znacznie poprawił wchłanianie do płynu mózgowo-rdzeniowego niż treonian magnezu. Badanie przeprowadzone było na myszach, gdzie naukowcy zmierzyli magnez w płynie mózgowo-rdzeniowym przed i po 14 dniach suplementacji gryzoni różnymi formami tego minerału. Preparat E-Z Mg™ podniósł poziom magnezu w płynie rdzeniowo mózgowym o 17%, treonian magnezu o 5%, a glicynian o 2%. Cytrynian magnezu wcale nie zwiększył ilości tego minerału w płynie rdzeniowo mózgowym. Magnez jest ważny dla funkcji mózgu i istnieją pewne dowody, że suplementacja może poprawić uczenie się, zwiększyć pamięć roboczą oraz pamięć krótko- i długoterminową. Wielu wybitnych lekarzy medycyny funkcjonalnej twierdzi, że magnez odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu i leczeniu depresji, zaburzeń nastroju, a być może także migrenowych bólów głowy i otępienia. E-Z Mg™ jest magnezem który częściowo pochodzi z gryki i jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej. Niestety użycie do jego produkcji liści buraka powoduje, że jest dość dużo związków szczawianowych. Dlatego nie powinny go suplementować osoby z zaburzeniami pracy nerek. Dla nich lepszy będzie cytrynian magnezu, który wiąże niektóre szczawiany.