Czy podawać dzieciom antybiotyki?
Niedożywienie nie jest głodem! Chociaż w skali globalnej ponad miliard ludzi walczy z głodem, to jednak ciężkie ostre niedożywienie jest jeszcze poważniejszym zagrożeniem dla zdrowia powodując 45% zgonów wśród dzieci poniżej piątego roku życia. Na całym świecie 34 miliony dzieci cierpi na niedożywienie i każdego roku co najmniej milion z nich umiera z powodu ciężkiego niedożywienia i związanych z tym chorób.
Wbrew powszechnemu przekonaniu niedożywienie to nie tylko problem krajów rozwijających się. Z doniesień wynika, że jeden procent wszystkich dzieci w USA i około trzy miliony w Wielkiej Brytanii jest niedożywionych z powodu niezrównoważonej diety raczej niż głodu. Dodatkowo stres fizyczny i umysłowy, a także choroby przewlekłe, takie jak nowotwory i cukrzyca, zwiększają nasze potrzeby żywieniowe. Powoduje to wewnętrzne niedobory żywnościowe, o ile dieta nie jest uzupełniana. Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób od 2000 do 3000 osób w podeszłym wieku umiera każdego roku w USA w wyniku niedożywienia.
Chroniczne niedożywienie wynika z niedoboru witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są wymagane do zachowania zdrowych komórek, tkanek i narządów w organizmie. Wraz z wieloma innymi problemami zdrowotnymi deformuje ono różne układy, w tym układ odpornościowy, oraz osłabia odpowiedź immunologiczną – co naraża osobę na poważne, zagrażające życiu zakażenia. Nieuzupełniane niedobry składników odżywczych i infekcje stają się główną przyczyną śmierci u osób niedożywionych.
Dlatego zapewnienie odpowiedniego żywienia jest oczywistym pierwszym krokiem w leczeniu niedożywienia. Antybiotyki lub inne leki mogą być podawane w zależności od konkretnej sytuacji. Jednakże farmaceutyczne grupy interesu nadal polecają antybiotyki jako standardową terapię dla każdego przypadku ciężkiego niedożywienia, niezależnie od indywidualnych wymagań. Ale antybiotyki nie usuwają przyczyny niedożywienia. Robią to suplementy diety. Ponadto antybiotyki dodatkowo osłabiają już zagrożony układ odpornościowy. Jedno z badań klinicznych prowadzonych na niedożywionych dzieciach w Malawi silnie sugeruje użycie antybiotyków jako standardowego elementu leczenia ciężkiego ostrego niedożywienia.1 Jego autorzy uznają zagrożenie zdrowia publicznego wynikające z pojawiania się bakterii opornych na skutek takiego masowego stosowania antybiotyków. W samych tylko Stanach Zjednoczonych 23.000 osób umiera co roku z powodu infekcji opornych na antybiotyki. Jednakże to badanie w Malawi promuje rutynową antybiotykoterapię u poważnie niedożywionych dzieci ze względu na „obserwowane korzyści dla zdrowia.”
Niezależnie od tych skutków ubocznych, wielu krajów rozwijających się nie stać na wysokie koszty masowego stosowania antybiotyków w porównaniu do zdrowszej i tańszej możliwości uzupełniania diety. Oprócz zaspokojenia wymagań żywieniowych w postaci węglowodanów, białek i tłuszczów, kilka mikroskładników odżywczych jest także niezbędnych dla wyzdrowienia i utrzymania w zdrowiu niedożywionych populacji. Pełne spektrum witamin, minerałów, aminokwasów i mikroelementów odgrywa decydują rolę w budowaniu odpowiedzi immunologicznej poprzez wspieranie białych („policyjnych”) ciałek krwi, a także tkanek i narządów wytwarzających przeciwciała dla odporności długoterminowej.
Badania prowadzone w Instytucie Badawczym Dr Ratha koncentrują się na zasadach synergii mikroskładników odżywczych jako najbardziej efektywnego podejścia do optymalizacji metabolizmu komórkowego i przywracania jego równowagi. Nasze badania wykazały, że synergia mikroskładników odżywczych jest bardziej skuteczna niż pojedyncze składniki odżywcze lub ich losowa kombinacja w odniesieniu do poszczególnych funkcji komórkowych. Suplementacja mikroskładnikami odżywczymi dostarcza skutecznych rozwiązań dla zdrowia, ponieważ odnosi się do przyczyn podatności na choroby zakaźne u niedożywionych dzieci i dorosłych. Synergiczne oddziaływanie mikroskładników odżywczych ma kluczowe znaczenie dla poprawy ogólnej odporności organizmu i wspierania wielu innych funkcji fizjologicznych niezbędnych dla zdrowia.