Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Japonii wykazało, że spożywanie ekstraktu z kiełków brokułów zwiększa produkcję melatoniny, co może poprawić jakość snu. Stwierdzono również, że obniża poziom prostaglandyny D2, jednego z czynników powstawania stanu zapalnego. Sen jest regulowany przez hormony, takie jak melatonina, prostaglandyna D2 (PGD2) i glutation, na które wpływa stres oksydacyjny i stan zapalny, co powoduje nieprawidłową regulację snu. Kiełki brokułów zawierają kilka przeciwutleniaczy, w tym glukorafaninę, witaminy, minerały, karotenoidy i związki siarki, a także interesujący badaczy sulforafan, pochodzący od glukorafaniny. Naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą. Wzięło w nim udział 16 osób dorosłych. Grupa suplementująca kiełki brokułów przyjmowała codziennie 30 mg glukorafaniny. Stężenie to uznano za wystarczająco bezpieczną dawkę, ponieważ jest to szacowany zakres dziennego spożycia glukozynolanów z warzyw kapustnych. W niniejszym badaniu wykorzystano ekstrakt z kiełków brokułów, który zawierał 135 mg (około 310 μmol) glukorafaniny na gram. Badanie trwało 4 tygodnie. Informacje zbierano przy pomocy: kwestionariuszy, wizualnej skali analogowej (VAS), inwentarza snu Oguri-Shirakawa-Azumi (OSA-MA) oraz zapisów z zegarka Fitbit, a także pobierano próbki śliny do pomiaru poziomów melatoniny, PGD2, PGE2 i glutationu. Wyniki wykazały, że spożywanie ekstraktu z kiełków brokułów przez 2 tygodnie jest w stanie poprawić jakość snu. Naukowcy stwierdzili również, że działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne sulforafanu mogło przyczynić się do utrzymania lepszego rytmu dobowego. Analiza próbek śliny nie wykazała istotnych różnic między wynikami grup placebo i ekstraktu z kiełków brokułów. Chociaż w grupie ekstraktów z kiełków brokułów stężenie melatoniny znacznie wzrosło, a stężenie PGD2 znacznie spadło. Melatonina jest hormonem uwalnianym przez organizm naturalnie, aby pomóc organizmowi przygotować się do snu. Wyniki tego badania sugerują, że sulforafan może poprawiać jakość snu poprzez wyższy poziom melatoniny, niższe stężenie PG i poprawę jakości snu na podstawie kwestionariusza VAS. Podczas badania nie odnotowano żadnych niepożądanych efektów stosowania ekstraktu z kiełków brokułu. Jednym z ograniczeń tego badania była niewielka ilość badanych. Aby potwierdzić działanie sulforafanu konieczne będzie powtórzenie badania na większej liczbie osób. Korzystne byłoby również dodatkowe monitorowanie snu za pomocą bardziej czułej techniki, np. elektroencefalografii. Sulforafan posiadają w swojej ofercie: Swanson, Jarrow, KenayAG. Produktów można szukać przy użyciu angielskiej nazwy Sulforaphane. Jeżeli będziesz wybierał sproszkowany ekstrakt z brokułów wybieraj zawsze produkty standaryzowane na ilość sulforafanu. Informacje o badaniu Autorzy: Masahiro Kikuchi, Yudai Aoki, Noriaki Kishimoto, Yumi Masuda i inni. Badanie: Effects of glucoraphanin-rich broccoli sprout extracts on sleep quality in healthy adults: An exploratory study. Data publikacji: 12.06.2021 Miejsce publikacji: Journal of Functional Foods, Volume 84, September 2021, 104574 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2021.104574