Phytobiologicals są naturalnymi związkami pochodzenia roślinnego (gr. phytos), które uczestniczą w prawidłowym metabolizmie komórek.

Kurkumina należy do flawonoidów, stanowi część składową rośliny przyprawowej Curcuma longa (Kurkuma), dlatego jej przeznaczenie ma charakter głównie spożywczy. Najbardziej znaną przyprawą z zawartością kurkuminy jest klasyczna curry. Dzięki jej właściwościom aromatycznym i barwiącym – potrawy przybierają żółty kolor. Kurkumina jest nie tylko znana i wykorzystywana w indyjskiej kuchni. Również medycyna chińska od dawna stosuje ją z powodzeniem przy różnych problemach zdrowotnych, co pociąga za sobą rosnące zainteresowanie współczesnej medycyny tą biologicznie aktywną substancją. Medyczne badania naukowe są coraz bardziej zainteresowane właściwościami kurkuminy, a szczególnie ich wykorzystaniem w walce z rakiem, czy postępującą demencją w chorobie Alzheimera. Na uwagę zasługują obserwacje przeprowadzone w Indiach, gdzie spożycie kurkuminy jest duże. Stwierdzono tam wyraźnie niższą zachorowalność na Alzheimera w porównaniu z Europą, podobne spostrzeżenia zanotowano w przypadku nowotworów, a w szczególnie raka jelita grubego, który w Indiach należy do chorób występujących sporadycznie.

Zakres działania kurkuminy:

Przeciwzapalne działanie kurkuminy

  • Kurkumina wykazuje wiele korzystnych właściwości. Obiektem niezliczonych badań, których przegląd opublikowano w jednym z czasopism naukowych, jest jej wysoki potencjał w hamowaniu stanów zapalnych, np. przy zapaleniu stawów (arthritis), czy trzustki (pancreatitis): pubmed/19594223
  • W wyniku długotrwałych procesów zapalnych w organizmie powstaje wiele chorób chronicznych. Kurkumina wpływa regulująco na mechanizmy wywołujące stany zapalne, jak również przypadku już rozwiniętej choroby na tym podłożu – przeciwdziała jej ciężkiemu przebiegowi. pubmed/18662800
  • Przeciwutleniacze: kurkumina i kwercetyna hamują procesy zapalne w artretyzmie, co potwierdzają badania przeprowadzone w 2006 r. Opublikowane wyniki podkreślają wysoki terapeutyczny potencjał tych biologicznie aktywnych składników w leczeniu różnych rodzajów zapaleń stawów. pubmed/16807698
  • Kurkumina działa prewencyjnie i wspomagająco na hamowanie procesów zapalnych przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (Colitis ulcerosa), jak również przy chorobie Leśniewskigo – Crohna. (Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, July 2003)
  • Przedmiotem przeprowadzonych badań była skuteczność i bezpieczeństwo stosowania ekstraktu kurkuminy przy artrozie stawów kolanowych. Wyniki można podsumować w następujący sposób – kurkumina działa równie skutecznie przy redukcji bólu i poprawie funkcji stawowej, jak powszechnie stosowane przy tej chorobie środki przeciwbólowe. pubmed/19678780
  • Przeciwzapalne właściwości kurkuminy są przedmiotem wielu naukowych badań i opracowań. Opublikowane wyniki poniższych badań dokumentują działanie kurkuminy w hamowaniu czynników zapalnych, takich jak kwas arachidonowy i inne. pubmed/2556903

Kurkumina w ochronie przed rakiem

  • Kurkumina zasługuje na szczególną uwagę przy naturalnym zwalczaniu choroby nowotworowej. Przedstawiona poniżej publikacja naukowa potwierdza rolę kurkuminy, jako aktywnej substancji hamującej rozrost komórek rakowych (działanie antyproliferacyjne) i angiogenezę, jak również wspomagającej procesy apoptozy (naturalna śmierć komórek). pubmed/19941470
  • Kurkumina hamuje produkcję interleukiny 8, która jest odpowiedzialna za wzrost raka. To wynik badań naukowych nad działaniem kurkuminy w mechanizmach wzrostu raka trzustki u ludzi. pubmed/12216086
  • Kurkumina hamuje wzrost i wspomaga apoptozę w przypadku 3 różnych komórkowych rodzajów melanomy. Substancja ta tłumi mechanizm, który chroni komórki raka przed śmiercią. pubmed/16007726
  • Rozwój i progresja złośliwych chorób – przedewszystkim raka jelita grubego – są powiązane z aktywacją wielu specyficznych mechanizmów. Celem terapii jest wobec tego naturalne zahamowanie tych mechanizmów. Kurkumina i resweratrol, działając synergistycznie, hamują wzrost i dalszy rozwój raka jelita grubego. pubmed/19838927

Kurkumina w ochronie układu krążenia

  • Kurkumina jest ważnym i użytecznym składnikiem w leczeniu choroby sercowo-naczyniowej o podłożu miażdżycowym. Poniższe badanie potwierdza rolę kurkuminy w hamowaniu utleniania cholesterolu LDL i jej wpływie na poziom cholesterolu i trójglicerydów. pubmed/10559523
  • Efekty stosowania kurkuminy opisano już w roku1986, w opublikowanych badaniach nad środkami leczniczymi. Wynika z nich, iż dla pacjentów z ryzykiem wystąpienia zakrzepów – trombozy – polecane są ekstrakty roślinne zawierające kurkuminę. Związek ten hamuje zlepianie się płytek krwi i działa w ten sposób przeciwzakrzepowo. pubmed/3521617

Kurkumina jako przeciwutleniacz

  • Kurkumina,jako indywidualny ekstrakt roślinny, jest skuteczna w regulacji wielu mechanizmów. W synergii z resweratrolem i innymi flawonoidami wykazuje działanie przeciwzapalne, jak również wpływa ochronnie na same komórki, jak i komórkowe DNA. pubmed/19903510
  • antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości kurkuminy są przedmiotem intensywnych badań. Wyniki badań zostały wielokrotnie potwierdzone w terapii różnych schorzeń, również neurodegeneracyjnych.
    pubmed/17569207
  • ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne,kurkumina hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Wobec tego zastosowanie tej aktywnej substancji roślinnej w ograniczeniu tego procesu stanowi ważną strategię w walce z miażdżycą. pubmed/19549571

Opisane i przedstawione tutaj badania i publikacje stanowią tylko część z wielu badań naukowych poświęconych korzyściom płynącym z stosowania aktywnej substancji roślinnej – kurkuminy. Ta nadzwyczaj obszerna lista możliwych zastosowań kurkuminy jest wciąż uzupełniana o kolejne badania, jak chociażby prowadzone w chorobie Alzheimera, zagrożeniach patogenami, czy w chorobach wątroby. Dalsze badania nad aktywnymi związkami roślinnymi przynosić będą coraz więcej informacji i dostarczać wiedzy na temat wykorzystania ich dla zdrowia ludzi.