Dużo ostatnio mówi się na temat wpływu witaminy D na układ odpornościowy. Jednak zakres działania witaminy D jest tak szeroki, że co pewien czas wychodzą nowe, ciekawe informacje. Najnowsze badania obserwacyjne wskazują, że osoby z niższym poziomem 25 OH D3 mają wyższe ciśnienie krwi. Witamina D odnosi się do dwóch biologicznie nieaktywnych prekursorów - D3, znanego również jako cholekalcyferol, i D2, znanego jako ergokalcyferol. Zarówno prekursory D3 jak i D2 są przekształcane w wątrobie w nieaktywna biologicznie formę 25(OD)D3, a potem w nerkach w hormon 1,25 (OH)D3. Całkowitą prawdą jest, że jesteśmy w stanie pozyskać witaminę D prosto ze słońca (o ile umiemy przeprowadzić kąpiel słoneczną), ale w miesiącach zimowych w naszej szerokości geograficznej bez suplementacji nie będziemy w stanie wyprodukować ani nanograma witaminy D. Badanie Badanie które przytaczam, stanowi uzupełnienie stale rosnącej wiedzy naukowej w temacie witaminy D. Dane wykorzystane w tym badaniu uzyskano z randomizowanego, podwójnie zaślepionego, pomocniczego badania witaminy D w chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Dotyczyło dorosłych w wieku co najmniej 60 lat, którzy przeszli planową operację z powodu ciężkiego zapalenia kości lub stawu kolanowego. Badanie nie obejmowało grupy placebo. Dane uzyskano od 250 uczestników którzy zostali losowo przydzieleni do dwóch grup. Pierwsza grupa przyjmowała witaminę D3 w dawce 2000 IU, a druga 800 IU. Badanie trwało dwa lata. Wyniki wykazały, że w obu grupach nastąpiło obniżenie ciśnienia kwi i nie było znacznych różnic pomiędzy grupami. Ale gdy przyjrzano się bliżej, to okazało się że ciśnienie skurczowe (SYS) było znaczące niższe w grupie która otrzymywała wyższą dawkę witaminy D. „Obie grupy, doświadczyły znacznego zmniejszenia dziennego, nocnego i 24-godzinnego skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi tętniczej. Jedynie w analizie post-hoc, 2000 IU w porównaniu z 800 IU wydaje się być znacznie bardziej skuteczna w obniżaniu ciśnienia tętniczego skurczowego. Zmienność wynosiła prawie 0,5 mm Hg, z jednoczesnym zmniejszeniem o 4,4%.” „W celu dalszego badania kontroli ciśnienia krwi w odniesieniu do osiągniętego statusu 25 (OH) D we krwi, nasze badanie sugeruje, że docelowy poziom 28,7 ng / ml może być związany z maksymalnym zmniejszeniem ciśnienia krwi, niezależnie od dawki leczniczej”. Badanie nie wykazało, czy niski poziom metabolitu 25 OH jest przyczyną nadciśnienia. Jest kilka badań, w których użyto dużych dawek witaminy D, która nie wpłynęła na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Dlatego, naukowcy sugerują, że to nie dawka ma znaczenie, a utrzymanie odpowiedniego poziomy witamy D w organizmie. Informacje o badaniu Autorzy: Lauren A Abderhalden, Sandra Meyer, Bess Dawson-Hughes, E John Orav, Ursina Meyer, Caroline de Godoi Rezende Costa Molino i inni. Badanie: Effect of daily 2000 IU versus 800 IU vitamin D on blood pressure among adults age 60 years and older: a randomized clinical trial. Data publikacji: 15.06.2020 Miejsce publikacji: American Journal of Clinical Nutrition DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa145 PMID: