Żadnych zgonów z powodu witamin 37 coroczny raport Amerykańskiego Stowarzyszenia Centrów Kontroli Trucizn wykazał zero zgonów z powodu suplementacji jakiejkolwiek witaminy. Potwierdzające dane znajdują się w tabeli 22B, str. 1508-1518, na samym końcu raportu opublikowanego w Clinical Toxicology. • Ponadto nie było ofiar śmiertelnych z powodu aminokwasów, kreatyny, alg, glukozaminy lub chondroityny. • Nie było zgonów z powodu jakichkolwiek leków homeopatycznych, medycyny azjatyckiej, medycyny latynoskiej lub medycyny ajurwedyjskiej. • Nie było zgonów z powodu ziół. I ciężko to zrozumieć, bo przecież media ostrzegają przed ziołami takimi jak kava kava, echinacea, miłorząb czy dziurawiec. Na stronie 1508, pojedynczą śmierć przypisuje się nieokreślonemu „innemu jednoskładnikowemu składnikowi botanicznemu”. Nie mam pojęcia jak to rozumieć. Skoro nieokreślony, to skąd wiadomo że to zioło? Gummin DD, et al. 2019 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS): 37th Annual Report. Clinical Toxicology 2020, 58:12, 1360-1541. DOI: https://doi.org/10.1080/15563650 lub https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15563650 .2020.1834219 Czy wcześniej zamrożoną, rozmrożoną i gotowaną żywność można ponownie zamrozić? Można, ale trzeba ją poprawnie rozmrozić. Pamiętajmy, że zamrażanie nie zabija bakterii, tylko zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów. Rozmrożona żywność zawiera już bakterie, które mogą szybciej namnażać się w temperaturze pokojowej. Tak więc, jeśli żywność zostanie ponownie zamrożona, do czasu ponownego rozmrożenia nastąpi wzrost liczby bakterii. Ale jest na to sposób, a dokładniej ponownie podgrzanie do temperatury min. 75 stopni C. Rozmrażanie powinno się przeprowadzać w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Jeśli rozmrażamy w temperaturze pokojowej, pożywienie wewnątrz może być dłużej zamrożone, podczas gdy na zewnątrz osiągnie temperaturę, w której bakterie mogą się rozwijać. Produkty o niskiej wilgotności, takie jak pieczywo lub ciastka, można rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ bakterie mają trudności z rozmnażaniem się w takim środowisku. Zamrożoną żywność można również podgrzewać bezpośrednio w piekarniku, ale koniecznie upewniając się, że temperatura wewnętrz żywności osiągnie 75 stopni C. Podczas ponownego zamrażania żywność należy ją umieszczać w pojemnikach, które można napełnić maksymalnie do góry, aby zapewnić jak najmniejszą przestrzeń powietrzną. Osobiście polecam korzystać z zgrzewarki próżniowej. To rewelacyjne urządzenie które wydłuża czas przechowywania żywności do 5 razy. Najtańsze zgrzewarki można kupić już od 150 zł. Jednak pełny zestaw dobrej jakości zgrzewarki próżniowej, z woreczkami wolnymi od BPA oraz kilkoma pojemnikami to wydatek 800 - 1200 zł. Ja używam zgrzewarki FFS006X firmy FoodSaver. Przyjmujesz leki przeciwbólowe i przeciwzapalne? Niesterydowe leki przeciwzapalne (NLPZ) takie jak aspiryna, ibuprofen czy diklofenak są przyczyną niedoborów witaminy B6. Oto wniosek z badania, które zostało przeprowadzone na pacjentach dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów. Badanie wykazało, że NLPZ blokują syntezę aktywnej formy witaminy B6, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu krwionośnego. Wnioski z tego badania potwierdzają wyniki wcześniejszych badań, które wykazały, że długoterminowe przyjmowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych niesie za sobą podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli przyjmujesz niesterydowe leki przeciwzapalne, to warto wprowadzić regularną suplementację witaminy B6 w aktywnej formie P-5-P w dawce 10 do 50 mg dziennie lub dobrej jakości B kompleks.