Połączenie dwóch szczepów Lactobacillus paracasei może zwiększyć wchłanianie kluczowych aminokwasów z białek roślinnych. Dwa tygodnie spożywania 20 gramów dziennie białka grochu oraz suplementu AminoAlta z firmy SOFAR SpA (Włochy), które łączy L. paracasei LP-DG (CNCM I-1572) z L. paracasei LPC-S01, doprowadziły do znacznego wzrostu metioniny , histydyna, walina, leucyna, izoleucyna, tyrozyna, BCAA (aminokwasy rozgałęzione) oraz niezbędnych aminokwasów, w porównaniu z placebo. Białka roślinne różnią się strawnością i składem aminokwasowym od białek zwierzęcych. W szczególności białka roślinne, takie jak groch lub ryż, mają niższą zawartość leucyny oraz mniej niezbędnych aminokwasów np. aminokwasów powiązanych ze zdrowiem mięśni. W naszym organizmie z aminokwasów korzysta również mikroflora jelitowa. Bakterie probiotyczne wykorzystują je do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania. „Suplementacja probiotyczna dwóch szczepów L. Paracasei LP-DG (CNCM I-1572) oraz L. Paracasei LPC-S01 może być ważną strategią żywieniową w celu poprawy poposiłkowych zmian aminokwasów we krwi. Odkrycie, że dwa szczepy tego samego rodzaju i gatunku, mają działanie synergiczne na tak dużą skalę jest unikalne i imponujące.” - dr Walter Fiore, kierownik medyczny w SOFAR SpA i współautor badania. Białka roślinne często nie mają solidnego profilu aminokwasowego który z reguły zawierają białka zwierzęce. Przyspieszone przejście białka roślinnego przez układ pokarmowy, wzbudzało obawy, że nie przyswajamy z nich odpowiedniej ilości aminokwasów. Jest wiele osób które potrzebują zwiększonej ilości białka z dobrym profilem aminokwasowym. Są to sportowcy, kobiety w podeszłym wieku, kobiety w ciąży lub karmiące piersią, dzieci, niektórzy wegetarianie lub weganie. Oni potrzebują większej suplementacji białka aby organizm prawidłowo funkcjonował.vJednak dieta nie zawsze jest w stanie dostarczyć wystarczających ilości tych makroskładników. Opisywane badanie potwierdza, że suplementacja probiotyczna może zadziałać jako „wzmacniacz” w absorpcji aminokwasów z białka roślinnego. Dr Jaeger i jego współpracownicy zebrali grupę 15 aktywnych fizycznie mężczyzn i losowo przydzielili ich do spożywania 20 gramów białka grochu w połączeniu z suplementem AminoAlta zawierającym 5 miliardów CFU L. paracasei LP-DG (CNCM I-1572) oraz 5 miliardów CFU L. paracasei LPC-S01 (DSM 26760) lub placebo, przez dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach zaprzestano suplementacji i wprowadzono czterotygodniowy okres „wypłukiwania”. Próbki krwi pobierano w regularnych odstępach czasu. Wyniki wykazały, że aminokwasy z grupy BCAA wzrosły o 22,8% a wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów wzrosło o 16% po dwóch tygodniach suplementacji probiotycznej. Ponadto autorzy zaobserwowali wzrost wchłaniania leucyny (+ 23,3%), izoleucyny (+ 26,0%), waliny (+ 21,5%) i tyrozyny (+ 16,0%). „Podsumowując, to badanie kliniczne ilustruje, że może być to ważna strategia żywieniowa, nie tylko w celu poprawy poposiłkowych zmian aminokwasów we krwi, ale także w celu przezwyciężenia braków w składzie białek roślinnych”, powiedział dr Jaeger.