Pewnie niektóre osoby zastanawiają się, co jest korzystniejsze: czy suplementować omega 3 z ryb czy z kryla? Ja stosuję dwa, ponieważ jeden i drugi ma swoje korzyści zdrowotne. Również takie połączenie podaję dzieciom. Naukowcy postanowili sprawdzić jak oba oleje wpływają na profil lipidowy u osób badanych. Badanie o którym mowa, jest uważane za pierwsze długoterminowe badanie oceniające profile lipidomiczne u osób otrzymujących olej z kryla lub olej rybny. Do randomizowanego badania krzyżowego zaproszono 11 kobiet w wieku od 18 do 50 lat. W badaniu zastosowano olej z kryla i olej rybny zakupiony w aptece marki Swisse Wellness. Od siebie dodam, że to nie są suple z górnej półki. Przed badaniem, dla zakupionych suplementów została przeprowadzona analiza profilu kwasów tłuszczowych za pomocą chromatografii gazowej. Uczestniczki badania przyjmowały przez 30 dni olej z kryla, następnie 4 tygodniowy okres „wypłukania” i kolejne 30 dni oleju z ryb. Łącznie przyjmowały dziennie 760 mg EPA i 420 mg DHA z kryla, a oleju rybnego 790 mg EPA i 470 mg DHA. Uczestnicy byli zobowiązani do trzykrotnego przybycia do kliniki w celu pobrania krwi w dniu rozpoczynającym badanie (poziom wyjściowy), 15 i 30 dla każdego okresu suplementacji. Okazało się, że suplementacja oleju z kryla ma inny wpływ na profil lipidowy niż olej rybny. Przyjmowanie oleju z kryla o prawie 36% podnosiło ilość EPA w krwi. Różnica w 15 dniu badania wynosiła 23,9%, a w 30 dniu 35,6%. Nie było jednak znaczących różnic między tymi dwiema grupami, jeśli chodzi o kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas dokozapentaenowy (DPA), ogólne polinienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (PUFA), kwas rachidonowy (ARA), kwas linolowy lub kwas alfa-linolenowy. Druga ciekawostka, dotyczy wpływu olejów na lipidowe gatunki molekularne. Suplementacja olejem z kryla miała większe powinowactwo na gatunki molekularne zawierające omega-3, podczas gdy olej rybny wywierał większy wpływ na gatunki molekularne zawierające omega-6. Suplementacja oleju z kryla doprowadziła do nieznacznie wyższego poziomu cholesterolu i niższego poziomu fosfatydyloseryny (PS). Okazuje się, że główny wpływ oleju z kryla dotyczył fosfolipidów, które pozostają w krwiobiegu dłużej niż trójglicerydy. Naukowcy zasugerowali, aby kolejne badania wykraczały poza porównanie oddziaływania kwasów tłuszczowych, a skupiły się na fizjologicznych implikacjach różnic między tymi kwasami tłuszczowymi. Co wydaje się bardzo słusznym założeniem. Im dogłębniej będzie sprawdzona różnica działania obu olejów, tym bardziej świadomie będzie można podejść do układania suplementacji. Informacje o badaniu Autorzy: Hyunsin H. Sung, Andrew J. Sinclair, Kevin Huynh, Adam A. T. Smith, Natalie A. Mellett, Peter J. Meikle, Xiao Q. Su. Badanie: Krill Oil Has Different Effects on the Plasma Lipidome Compared with Fish Oil Following 30 Days of Supplementation in Healthy Women: A Randomized Controlled and Crossover Study Data publikacji: 13.09.2020 Miejsce publikacji: Nutrients 2020, 12(9), 2804; DOI: doi.org/10.3390/nu12092804