Na temat siarki powiedziano już wiele. Sam wielokrotnie wspominałem o niej na webinarach, szkoleniach oraz we wpisach na sygnaturazdrowia.pl Czy starzenie się organizmu wynika z niedoboru siarki? Ignorując znaczenie siarki w organizmie, skazujemy się na powolne cierpienie. Ponieważ siarka zapewnia zdrowemu organizmowi sześć podstawowych korzyści. Dostarcza molekularnego „kleju”, który utrzymuje razem włosy, kości i paznokcie. W rzeczywistości ten klej, który zapewnia siarka, w dużej mierze wytrzymuje kwaśne środowisko układu trawienia. Podwójne wiązania siarki powodują, że nawet mocząc włosy i paznokcie w kwasie solnym, one są bardzo odporne na rozkład. Druga korzyści ze spożywania siarki dzieje się na poziomie komórek i jest to zapewnienie ochrony antygrawitacyjnej. Siarka zatrzymuje płyn komórkowy, aby pod wpływem grawitacji nie wyciekał on na zewnątrz komórki. Dzięki niej komórki zachowują swoją sprężystość. Jeśli jej brakuje, to dosłownie kurczymy się. I dobrze to widać u osób starszych. Trzecia korzyść to wykorzystanie siarki w tempie 1 miliarda razy na sekundę! Tak wiele reakcji zachodzi w naszym organizmie w skład których wchodzi siarka. Jej brak powoduje ograniczenie działania organizmu i zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia depresji, chorób serca, nadciśnienia tętniczego i upośledzonej zdolności detoksykacji wątroby. Dwa powszechne markery mogą nas ostrzec, czy siarka jest prawidłowo wykorzystywana. Są to poziom homocysteiny i średnia objętość krwinek. Jeśli którykolwiek z tych poziomów wzrasta, to jest to oznaka, że szlak metaboliczny siarki jest zagrożony. Czwarty sposób, w jaki wpływa na nas zawartość siarki, obejmuje ważne czynniki ułatwiające jej metabolizm. Takie związki jak tiamina, biotyna, kwas liponowy, kwas pantotenowy, glutation, heparyna i treonina zawierają duże ilości siarki. Glutation, który jest najsilniejszym antyoksydantem jest obecny w każdej naszej komórce. Siarka zawarta w glutationie można dostarczyć tylko poprzez spożywanie i wchłanianie aminokwasów metioniny lub cysteiny. To właśnie dlatego, słaba dieta o niskiej zawartości białka może przyspieszyć starzenie się organizmu. Piąty szlak metaboliczny aktywności siarki w organizmie wiąże się z koniecznością jej obecności w niektórych hormonach, na przykład potrzebuje jej insulina. Wiązanie siarka-siarka zapewnia stabilność strukturalną w trójwymiarowym świecie cząsteczek. W wymiarze molekularnym rozmiar i kształt to wartości krytyczne które nie mogą ulec zmianie. Siarka która jest zaangażowana w procesy metaboliczne, jest również głównym graczem w szlakach detoksykacji w wątrobie. Każda dawka paracetamolu pochłania siarkę z organizmu i nieodwracalnie uszkadza hemoglobinę. Oczywiście im mniej dostępnej siarki, tym większe szkody. Jeśli przyjmujesz paracetamol na ból stawów, to jest to raczej kiepski pomysł. Paracetamol eliminuje siarkę, której zadaniem jest uzupełnienie twoich stawów. Badania znaczników pokazują, że biologicznie aktywna siarka pochodzi z metioniny lub cysteiny. A te możemy dostarczyć z diety lub suplementacji. Metionina znajduje się w suplemencie „eL-Amino”. Wysokie spożycie mięsa zapewnia do czterech razy więcej tych aminokwasów niż dieta wegańska. Przejście na dietę laktoowowegetariańską zwiększa o połowę ilość tych aminokwasów w stosunku do konsumentów spożywających duże ilości mięsa. Główna rola, jaką odgrywa siarka w utrzymaniu systemów antygrawitacyjnych, zasługuje na szczególny nacisk. Oprócz fosforu i wapnia, siarka jest trzecim najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest to jedna z głównych sił osmotycznych, występująca w całej przestrzeni zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej, przeciwstawiająca się sile grawitacji, która próbuje wycisnąć ten cenny płyn ustrojowy poprzez kompresję. Siarka w naszych komórkach jest ściśle powiązany z cytoszkieletem. Poza komórkami wyściela wszystkie powierzchnie ciała i "rurki" tym, co zbiorczo nazywa się mukopolisacharydami lub glikozaminoglikanami (GAG). Wydaje się, że zawartość siarki kontroluje lepkość wewnętrznych wydzielin powierzchniowych, takich jak śluz płucny oraz barierę ochronną wewnętrznej powierzchni przewodu pokarmowego (jej wystarczająca ilość zapobiega samotrawieniu). Decyduje o tym, czy chrząstka jest optymalna, czy sucha i pękająca, a także w dużym stopniu decyduje o jakości ciała szklistego w gałkach ocznych. Podsumowując: ilość siarki w różnych formach mukopolisacharydów lub glikozaminoglikanów (GAG) określa potencjał elektryczny, który przyciąga wodę przeciw sile grawitacji. O zmniejszonej sile w naszych systemach antygrawitacyjnych świadczą postępujące zgrzytanie i chrupanie w stawach, zwiotczenie mięśni i skóry, opuchnięcia. Podobnie, suche czopy śluzowe nękające wielu pacjentów z chorobami płuc wynikają głównie z niedoboru siarki. Jeśli cierpisz na wysychanie, pękanie i implozję krążka (ów) kręgosłupa, to również wiąże się to z takim procesem. Skóra wysycha, ponieważ zmniejszona ilość siarki przekłada się na większą ucieczkę wody. A teraz trochę bardziej naukowo - współczynnik siarczanowania. Pewnie nie wielu z Was słyszało to określenie. Otóż określa on w pełni aktywne ilości siarki umieszczone we wszystkich mukopolisacharydach lub glikozoaminoglikanach (GAG) w całym organizmie. Dla zmyłki, ten czynnik zasiarczenia występuje pod wieloma nazwami m.in. IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1), somatomedyna i nieulegająca supresji insulinopodobna aktywność krwiobiegu. Zbyt dużo nazw tylko dezorientuje i nie tylko nas, ale również lekarzy. Poziom zasiarczenia (bo tej nazwy będę używał) zależy od odpowiedniego współdziałania hormonów tarczycy, hormonu wzrostu, androgenów, dobrego snu, odpowiednich odstępów między posiłkami, ćwiczeń i odpowiedniego odżywiania. W literaturze medycznej coraz częściej zwraca się uwagę na metaloenzymy które tworzą szlak metaboliczny korzystny dla siarki. O metaloenzymach napiszę innym razem. Narazie warto wiedzieć, że są to enzymy zawierające selen lub żelazo i nie będą aktywne, gdy będzie brakowało siarki w organizmie. Jak widzicie, siarka ma przeogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Znajdziecie ją w żółtkach jaj, mięsie, czosnku i wielu innych warzywach. W suplementach szukajcie MSM w jakości OptiMSM. Z kodem:sygnatura macie rabat na wszystkie produkty Aliness.