Nigdy nie byłem zwolennikiem picia kawy z mlekiem. Wprost uważam, że jest to profanacja kultury picia kawy. Są jednak takie osoby, które nie uznają smaku czystej kawy i dla nich dodanie mleka rozwiązuje ten problem. Niedawne badanie naukowców z Danii pokazuje, że picie kawy z odpowiednim mlekiem, może mieć sens i właściwości zdrowotne. Kawa jak wiemy, zawiera ogromne ilości polifenoli. Polifenole są naturalnymi związkami roślinnymi, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Między innymi wspierają zdrowie serca, usuwają alergie, aktywują pewne witaminy i potencjalnie zwalczają choroby. Na razie ich potencjał nie został jeszcze w całości odkryty i myślę, że mają jeszcze dużo więcej do zaoferowania niż to, co dotychczas wiemy. W kawie za większość jej zalet zdrowych odpowiadają fenole. Mocno palone ziarna nie mają ich zbyt wiele, dlatego wybierając kawy najlepiej wybrać te ziarna, które są jasno lub średnio palone. Te będą najzdrowsze. I koniecznie powąchajcie świeżo zmieloną kawę. Niektóre polifenole dostają się do organizmu tylko z aromatem. Nowe badania nad polifenolami ujawniły więcej informacji na temat zwalczania stanów zapalnych. W badaniu opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu w Kopenhadze przetestowali wpływ polifenoli w połączeniu z białkami. Zrobili to, badając, co się dzieje, gdy kawę bogatą w polifenole połączymy z mlekiem bogatym w białko. Okazało się, że kiedy komórki układu odpornościowego były wystawione na kawę z mlekiem, kombinacja polifenoli z kawy i aminokwasów z białka w mleku spowodowała związanie się cząsteczek, co z kolei wzmocniło działanie przeciwzapalne. Odkryto, że połączenie polifenoli i aminokwasów było dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż same polifenole. Autorzy badania uważają, że łączenie pokarmów bogatych w białko z owocami, warzywami i innymi pokarmami bogatymi w polifenole może wzmocnić przeciwzapalne działanie spożywanych pokarmów. Kawa zawiera ogromną gamę fenoli, ale brakuje jej niektórych bardzo korzystnych dla zdrowia. Dlatego najlepiej wprowadzić warzywa i owoce, które będą świetnym uzupełnieniem tych składników. Polifenole w żywności znajdziemy w jagodach, borówkach, świeżych winogronach, oliwie z oliwek, karczochach, gorzkiej czekoladzie, orzechach, jabłkach, śliwkach, czarnej i zielonej herbacie. Czerwone wino i yerba mate również mają spore ilości polifenoli. Oprócz zwalczania stanów zapalnych aminokwasy — w tym aminokwasy rozgałęzione — mają kilka innych udowodnionych korzyści. wspierają zdrowie skóry, w tym są bardzo pomocne przy łuszczycy ułatwiają i poprawiają sen zwiększają pozytywny nastrój poprawiają wydajność ćwiczeń Natomiast polifenole mają kilka imponujących zalet popartych badaniami: regulują poziom cukru we krwi ograniczają rozwoju raka zapobiegają krzepnięciu krwi dbają o zdrowie układu krwionośnego zapobiegają przewlekłym chorobom Dla smakoszy kawy — najzdrowsze i najlepsze ziarna pochodzą z Etiopii, Kenii, Kolumbii i Brazylii.