Według najnowszych badań spożywanie owoców cytrusowych i picie z nich soków może mieć pozytywny wpływ na zdrowie mózgu, szczególnie w okresie starzenia. Opublikowane w Frontiers in Neuroscience nowe badanie wykazało, że polifenole cytrusowe mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Obie te właściwości są ważne dla ochrony komórek mózgu przed uszkodzeniami, na przykład z powodu starzenia się. Analiza została przeprowadzona przez zespół z University of East Anglia, który zgromadził setki badań dotyczących wpływu flawonoidów cytrusowych na komórki mózgowe oraz nerwy, w tym także 10 badań przeprowadzonych na ludziach. „Po przeanalizowaniu dostępnych dowodów jesteśmy pewni odkrycia, że bioaktywne związki cytrusowe (tj. składniki odżywcze i polifenole) poprawiają ogólne funkcje poznawcze, zarówno u osób zdrowych, jak i osób z upośledzeniem funkcji poznawczych związanym z wiekiem” - powiedział autor badania dr David Vauzour. Uszkodzenie komórek mózgowych i nerwowych jest jednym z najwcześniejszych objawów chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera i związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych. Dr Vauzour już dawno zauważył, że niektóre dowody wskazują na potencjał cytrusów w zmniejszaniu ryzyka chorób zwyrodnieniowych. „Badania na zwierzętach wykazały, że uzupełnienie diety z owoców cytrusowych poprawia deficyty w uczeniu się i zapamiętywaniu, szczególnie pamięci przestrzennej (która pomaga nam pamiętać, gdzie umieściliśmy rzeczy) i pamięci poznawczej odpowiedzialnej za zapamiętywanie twarzy i przypominanie imion". Dr Vauzour uważa, że zarówno całe owoce, jak i soki mogą odegrać rolę we wspieraniu zdrowia mózgu wraz z wiekiem. "Badania obserwacyjne pokazują połączone działanie owoców cytrusowych (soki i całe owoce). Dostępne badania kliniczne skupiały się na 100% soku pomarańczowym - w kilku interwencjach dodano wytłoczyny (błonnik) z powrotem do soków, ale miało to niewielki wpływ na wyniki. Dlatego zawarliśmy w naszej opinii, że zarówno całe owoce cytrusowe jak i ich soki mają do odegrania ważną rolę we wspieraniu zdrowia mózgu i funkcji poznawczych". "Co ciekawe, badania biodostępności pokazują, że wchłanianie polifenoli z soków cytrusowych jest skuteczniejsze niż z całych owoców - prawdopodobnie dlatego, że nieco wyższa zawartość błonnika w całych owocach działa jak bariera w jelitach. Odnośnie cukrów, hesperydyna, polifenol w pomarańczach, spowalnia przyswajanie cukrów naturalnych, co wyjaśnia dlaczego zarówno sok pomarańczowy jak i całe pomarańcze mają niski indeks glikemiczny". Dr Vauzour uważa, że potrzeba więcej „dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań klinicznych”, ponieważ jak dotąd tylko pięć badań na ludziach analizowało wpływ polifenoli cytrusowych na funkcje poznawcze. Zgodnie z przepisami UE producenci owoców cytrusowych i soków nie mogą przedstawiać oświadczeń zdrowotnych związanych z funkcjonowaniem mózgu. "Jedną z przeszkód jest precyzyjne zmierzenie działania bioaktywnych cytrusów w mózgu, aby zapewnić odpowiednie dowody wymagane przez EFSA. W przeszłości w dużej mierze polegaliśmy na zestawie testów poznawczych, na które może wpływać subiektywność i wyuczenie"- zauważył De Vauzour. "Moje laboratorium pracuje nad bardziej obiektywnymi testami, takimi jak narzędzia bioenergetyczne, które mierzą produkcję ATP w mózgu i łączą to ze zmianami poznawczymi. Możemy również zeskanować mózg za pomocą spektroskopii rezonansu magnetycznego, aby zobaczyć, które obszary są aktywowane przez różne składniki diety. Jest to bardzo ekscytujący nowy obszar badań". O pozytywnym działaniu polifenoli, medycyna ortomolekularna mówi od dawna. Tworząc skład sygnaturowej „Witamina C Optymalna” nie mogło zabraknąć polifenoli, które są idealnym uzupełnieniem witaminy C. W składzie są bioflawonoidy cytrusowe standaryzowane na 95% hesperydyny, kwercetyna i rutyna. Informacje o badaniu Autorzy: Pontifex MG, Malik MMAH, Connell E, Müller M and Vauzour D Badanie: Citrus Polyphenols in Brain Health and Disease: Current Perspectives Data publikacji: 19.02.2021 Miejsce publikacji: Front. Neurosci DOI: doi.org/10.3389/fnins.2021.640648