MakroelementyMetylosulfonylometanSiarkaSuplementy

MSM – po prostu siarka

Dzisiejszy wpis będzie o mało znanym naturalnym związku jakim jest MSM. Dla mnie jest to podstawa każdej suplementacji. Nie ma znaczenia czy stosuje się go profilaktycznie czy „leczniczo”.

MSM to skrót od metylosulfonylometan czyli po prostu siarka organiczna. Występuje on w przyrodzie w świeżych warzywach, owocach, herbacie, produktach zbożowych oraz w świeżym krowim mleku. Niestety jest dość delikatny i bardzo łatwo go „zniszczyć” gotowaniem lub pasteryzacją. MSM traci się również przez zamrażanie oraz naświetlanie. Niestety, dziś warzywa i owoce się hoduje a nie uprawia. Proces konserwacji niszczy MSM praktycznie do zera.

Pasteryzowane mleko zawiera mniej niż 0,25 mg /litr MSM. Mniej więcej tyle samo MSM jest w mleku od krów sztucznie karmionych. Świeże mleko prosto od krowy która pasła się na pastwisku zawiera od 2 do 5 mg/litr MSM. Różnica jest ogromna.

MSM jest bezwonnym, białym proszkiem który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Siarka organiczna (MSM) ma niesamowite właściwości profilaktyczne i terapeutyczne.  Odkrycie tych właściwości jest jednym z największych odkryć medycyny ortomolekularnej. Posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne i odbudowujące.

W naszym organizmie poziom siarki wynosi średnio 0,2mg / kg. Dorosła osoba wydala dziennie (z moczem) od 4 do 11 mg MSM.

Jest kilka badań które sugerują, że spadek stężenia MSM w organizmie poniżej pewnego poziomu wiąże się z chronicznym zmęczeniem, depresją, obciążeniem fizycznym, psychicznym, zaburzeniem czynności narządów oraz dużą liczbą chorób degeneracyjnych.

Siarka w naszym organizmie

Po wapniu i fosforze, siarka jest trzecim najczęściej występującym minerałem w naszym organizmie. Dorosły mężczyzna średniego wzrostu i wadze 70kg ma w organizmie ok. 140 gramów siarki. Prawie połowa znajduje się w mięśniach, skórze i kościach.

Struktura białka

Nasz organizm produkuje około 80% aminokwasów, których potrzebuje. Pozostałe 20% aminokwasów musimy dostarczyć z pożywienia. Metionina i cysteina to dwa z nich, które tworzą grupę aminokwasów siarkowych.

Pochodna cysteiny (N-acetylocysteina) jest wykorzystywana w medycynie przy zatruciach paracetamolem.

Każdy typ białka składa się z pewnego połączenia aminokwasów. Jeśli tych aminokwasów jest za mało, lub nie ma ich w ogóle, to organizm nie jest w stanie wytworzyć białek, hormonów, antybiotyków itp.

Siarka, to kluczowy czynnik aby organizm mógł sam stworzyć niezbędne mu białka.

Paznokcie i włosy składają się z wytrzymałego białka o dużej zawartości siarki, ogólnie znanego jako keratyna. Bez odpowiedniej ilości MSM nie będą zdrowe i mocne.

Coraz więcej słyszy się o kolagenie. Jak mantrę powtarza się, że niezbędna jest witamina C, lizyna i prolina. Ale, aby kolagen był mocny potrzeba również siarki. To ta brakująca cegiełka. Wszystkie stawy, chrząstki, ścięgna potrzebują wody i siarki.

Wraz z wiekiem nasza tkanka elastyczna (skóra) traci swoją sprężystość. Niedobór siarki jest prawdopodobną przyczyna tego problemu. Konsekwencją są zesztywnienie mięśni i stawów, zmarszczenie skóry i zmniejszoną elastyczność tkanek płuc i naczyń krwionośnych.

Wszystkie komórki w naszym ciele są otoczone błoną. Silna błona komórkowa ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdej komórki. Gdy ta błona jest słaba, wtedy np. nie jesteśmy w stanie odpowiednio się nawodnić.
Błona komórkowa jest tak stworzona, aby przepuszczać do środka niezbędne składniki komórkowe i wydalać odpady.

Bez odpowiedniej ilości siarki wszystkie połączenia pomiędzy komórkami tracą swoją elastyczność a błona komórkowa staje się twarda i mniej przepuszczalna. Oczywiście aby zachować dobrą kondycję błon komórkowych potrzeba również innych składników odżywczych np. kwasów omega 3, ale siarka odgrywa tutaj ogromne znaczenie.

Badania przeprowadzone przez dr Johanna Budwig wykazały, że zawierające siarkę aminokwasy w błonach komórkowych rezonują z podwójnymi połączeniami kwasów tłuszczowych, w wyniku czego uwalniają się elektrony. Energia ta jest użyta do prawidłowego bicia serca, stymulacji nerwów i skurcze mięśni.

MSM poprawia transport i dostawę wielu substancji odżywczych do i z komórek.

Inne badania zawierające znakowany radiologicznie związek siarki wykazały, że po spożyciu, MSM wykazuje powiązanie z błoną śluzową. Wydaje się, że MSM wiąże się z receptorami na powierzchni błony śluzowej w jelitach, układzie moczowo-płciowym i oddechowym. W ten sposób MSM wzmacnia naturalną ochronę przed alergenami, pasożytami oraz toksynami zawartymi w powietrzu oraz pożywieniu. Toksyny są utleniane, a wolne rodniki eliminowane.

Bezpieczeństwo

MSM jest całkowicie pozbawiony skutków ubocznych. Bezpieczeństwo jest porównywalne z wypiciem szklanki wody. Przyjmowany w dawce 40 gramów na dobę, nie wykazuje żadnych objawów toksyczności.

Dawka śmiertelna testowana na myszach wynosi ponad 20 gramów na kg masy ciała. U człowieka byłoby to ok 1,5 kg na dobę. To 6 razy więcej niż dawka śmiertelna soli (ok. 200 gramów).

W ciągu 24 godzin po zażyciu, MSM dociera do prawie wszystkich tkanek ciała, a ta część która nie zostanie poddana procesowi przemiany materii, jest wydalana po 96 godzinach.

Na co pomaga MSM

Dr Stanley Jakob opisał przypadki osób gdzie podanie 5, 10 i 30 gramów MSM dziennie usunęło lub znacznie zmniejszyło zmęczenie i ból w fibromialgii oraz innych stanach przewlekłego zmęczenia.

Badania przeprowadzone na ponad 18 000 pacjentów którzy cierpieli z powodu przewlekłego bólu. Około 70% osób doświadczyło niesamowitych korzyści po spożyciu MSM. Ból ustał całkowicie lub bardzo się zmniejszył.

Rodzaje bólu, które zostały z powodzeniem poddane działaniu MSM obejmują:
• Uszkodzenia ciała na skutek wypadków, oparzenia, skaleczeń itp.
• Choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów
• Fibromialgia
• Bóle pleców
• Bóle głowy, migreny
• Bóle mięśni
• Zapalenie kaletki
• Łokieć tenisisty i inne urazy sportowe
• Zespół cieśni
• Blizny z powodu operacji, oparzeń, wypadków, itp

MSM pomaga przy budowie mięśni, włosów, paznokci, skóry. Wzmacnia osłabione komórki, sprawiając, że ściany komórek stają się bardziej elastyczne. Stymuluje leczenie uszkodzonej skóry np. po operacjach, oparzeniach. Zewnętrzne stosowanie MSM na blizny bardzo często pozwala całkowicie je usunąć.

Paniom które cierpią na tzw. pajączki polecam MSM i witaminę C. W wielu przypadkach po 14 dniach odpowiedniej suplementacji pajączki „same” znikają i nie trzeba korzystać z laserowego zamykania naczynek.

Doustne spożycie MSM (3 g / d) zmniejsza oznaki starzenia się, takie jak zmarszczki na twarzy ( p <0,05) i szorstkość skóry ( p <0,05) w porównaniu z placebo.

MSM świetnie sprawdza się przy artrozie, bólach nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.

MSM i ból

MSM to naturalny sposób ograniczenia bólów i zapaleń, bez skutków ubocznych. Może dać tak samo dużą albo i większą ulgę, jak niektóre ze zwykłych środków przeciwbólowych. Tyle, że MSM nie działa tak szybko. Poprzez wzbogacenie tkanek organizmu siarką już w ciągu kilku dni uzyskuje się wyczuwalne uśmierzenie bólów oraz przyrost energii.

Konsultując osoby ze zwyrodnieniem stawu kolanowego, po zastosowaniu dawki min. 6 gramów MSM na dobę bardzo szybko ustępuje ból oraz zmniejsza się stan zapalny. Znaczenie ma dawka MSM oraz synergia dodatkowych składników tj. witamina C, OPC, Pycnogenol.

Efekt synergiczny

MSM jest uważany za wzmacniacz wielu witamin i innych składników odżywczych, takich jak witamina C, koenzym Q10, wszystkie witaminy z grupy B, witamina A, D i E, aminokwasy, selen, wapń, magnez i wiele innych.
Ppoprawia wychwyt komórkowych składników odżywczych i przedłuża ich działanie w organizmie.

MSM i witamina C

Walter Last, znany niemiecki biochemik uważa, że za pomocą MSM i witaminy C w postaci askorbinianu sodu jesteśmy w stanie bardzo poprawić (oczyścić) naszą krew. Skuteczność jest porównywalna, a czasami nawet większa niż ozonowanie krwi. Dzieje się tak dlatego, że witamina C i MSM tworzą pary redukcyjno-utleniające inaczej zwane pary redoks.

Aby efekt był NAJ, należy przyjmować witaminę C oraz MSM razem, np. 10 gramów witaminy C (askorbinianu sodu) oraz 10 gramów MSM. Polecam rozpuszczenie w litrze wody i popijanie małymi łykami przez cały dzień. Proszę tylko nie używać do tego plastikowych butelek po wodzie. Bez problemu w internecie da się kupić szklane butelki. Jeśli pracujemy w domu, to wystarczy szklany dzbanek albo słoik 🙂

Dlaczego napisałem, że do kuracji z MSM należy wykorzystywać askorbinian sodu. Formy buforowane są dużo bardziej korzystniejsze w chorobach nerek, problemach krążeniowych, nadciśnieniu czy retencji wody w organizmie. Alternatywnie można stosować kwas L-askorbinowy.

Choroby neurologiczne

Mózg jest bardzo wrażliwy na działanie toksyn takich jak np. metale ciężkie. Wiele z tych związków ma tendencję do gromadzenia się w komórkach nerwowych, w których mogą powodować poważne uszkodzenia czego wynikiem mogą być zaburzenia neurologiczne. MSM jest jednym z kilku przeciwutleniaczy, które łatwo przechodzą przez barierę krew-mózg. Zapobiega i naprawia uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki i przywraca elastyczność i przepuszczalność błon komórkowych. To pozwala komórkom na rozpoczęcie wydalania produktów odpadowych.

Dawkowanie

Na początku suplementacji zawsze sprawdzamy jak podziała na nas minimalna dawka czyli np. gram MSM. Jeśli nie ma żadnych negatywnych odczuć, to następnego dnia zwiększamy do 3 – 5 gramów na dobę. Jeśli wszystko jest ok, to możemy zacząć „wysycanie” organizmu siarką. Ja polecam stosowanie 15 gramów na dobę w 3 dawkach, czyli 3x 5 gramów. Wysycanie trwa ok. czterech tygodni. Potem możemy zejść na dawkę podtrzymującą 3 – 5 gramów na dobę. Przy dłuższym stosowaniu wystarczy nawet gram na dobę.

Rozpuszczamy MSM w połowie szklanki wody i popijamy potem jeszcze jedną szklanką wody. Smaczne to to nie jest, ale czegóż się nie robi dla zdrowia 🙂 Najlepiej przyjmować 30 minut przed jedzeniem.

Przeciwwskazania / Leki

MSM ma naturalne właściwości rozrzedzające krew, dlatego osoby stosujące leki np. warfarynę, aspirynę itp. powinny skonsultować stosowanie MSM z lekarzem prowadzącym.

Dotychczasowe badania podają, że niektóre osoby mogą doświadczyć delikatnego dyskomfortu jelitowego lub słabego rozwolnienia. Bardzo zbliżonego jak w przypadku przesycenia witaminą C. Gdy wystąpią takie objawy to należy zmniejszyć dawkę MSM o połowę.

Osoby, które są wrażliwe na siarczyny mogą także reagować na MSM. Zazwyczaj jest to spowodowane niedoborem molibdenu i można to przezwyciężyć suplementując go w ilości 500 mcg.

W rzadkich przypadkach może pojawić się wysypka skórna. Jest to związane z detoksykacją którą przyśpiesza MSM. Jeśli wystąpi taka reakcja, to zaprzestań na dzień lub dwa stosowanie siarki, a potem zacznij od małej dawki.

Podsumowanie:

MSM potrafi:

  • zatrzymywać impulsy bólowe wzdłuż włókien nerwowych
  • łagodzić zapalenia
  • zwiększyć ilość krwi
  • zredukować skurcze mięśni
  • naprawić uszkodzenia skóry
  • wspomagać chelatację metali ciężkich
  • działać przeciwpasożytniczo: Giardia lamblia, Rzęsistek pochwowy (łac. Trichomonas vaginalis)

MSM jest:

  • analgetykiem (środkiem uśmierzającym ból)
  • osłabia impulsy bólowe
  • redukuje zapalenia
  • rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi
  • przechodzi przez membrany komórek ciała
  • inhibitorem cholinesterazy (enzymu odpowiedzialnego za nadmierny transfer impulsów nerwowych z jednej komórki do drugiej)
  • zwalcza bóle stawów i poprawia ich działanie
  • zwalcza ból mięśni
  • pomaga przy artretyzmie
  • wzmacnia odporność na zapalenia
  • wzmacnia tkankę łączną
  • eliminuje i ochrania przed osteoporozą
  • przyśpiesza gojenie się ran i złamań
  • usuwa zapalenie ścięgien oraz problemy typu łokieć tenisisty
  • zwiększa cyrkulację krwi
  • wspomaga aktywność jelit
  • wzmacnia błony śluzowe jelita i chroni przed wnikaniem antygenów w krwiobieg
  • zwalcza insulinooporność
  • obniża gromadzenie się kwasu mlekowego po ćwiczeniach
  • ochrania przed rakiem piersi i jelit
  • eliminuje alergie
  • wzmacnia odporność na przeziębienia
  • zwalcza migrenę
  • nerwobóle
  • poprawia koncentrację
  • usuwa skutki nadmiernego stresu
  • usuwa zmarszczki
  • zwalcza trądzik
  • poprawia stan włosów i paznokci
  • poprawia elastyczność, nawodnienie i wygląd skóry
  • przyśpiesza gojenie się ran
Źródło
Walter Last – More Energy and Less Disease with Vitamin C and MSMR. Franz – OPC – Fundament ludzkiego zdrowiaHerschler, R.J.: Methylsulfonylmethane and Methods of Use. United States Patent 4,296,130: 1981.Herschler, R.J.: Methylsulfonylmethane in Dietary Products. United States Patent 4,616,039: 1986.Herschler, R.J.: Dietary Products and Uses Comprising Methylsulfonylmethane. United States Patent 4,863,748: 1989.Herschler, R.J.: MSM: a Nutrient for the Horse. Eq. Vet. Data, 1986.Mindell, E.L.: The MSM Miracle. Enhance Your Health with Organic Sulfur. Good Health Guides, Keats Publishing, Inc, Connecticut, USA: 1997.Ley, B.M.: The Forgotten Nutrient MSM: on Our Way Back to Health with Sulfur. Health Learning Handbooks, BL Publications, California: 1998.Owen, B.: Ask Dr. Bob?? Why MSM?? Health Hope Publishing House, California, 1997Jacob, S.W: The Current Status of MSM in Medicine. Am. Acad. Med. Prev., 1983.Jacob, S.W. and Herschler, R.J.: Introductory Remarks: Dimethylsulfoxide after Twenty Years. Ann. N.Y. Acad. Sci.: 1983.Moore, R.D. and Morton, J.I.: Diminished Inflamatory Joint Disease in Mice Ingesting Dimethylsulfoxide (DMSO) or Methylsulfonylmethane (MSM). Fed. of Am. Soc. for Exp. Biol., Proceedings 69th Ann. Meeting 1985: 692.Richmond, V.L.: Incorporation of Methylsulfonylmethane into Guinea Pig Serum Proteins. Life Sciences 1986, vol. 39, pp 263-268.Munck-Khoe, L.K. de: Vitaminen, Hardware of Software? Deel 1. Ortho 14(5), 1996: 204-211.Munck-Khoe, L.K. de: Vitaminen, Hardware of Software? Deel 2. Ortho 14(6), 1996: 252-261.Vos, R. de: De Magie Van Het Leven Zit in De Chemie. Folia Orthica 1998 (1): 7-10.Nieuwenhuis, R.A.: Anti-oxidanten, De Effectieve Beschermers van Onze Gezondheid. Orthos Media, Den Haag, 1993

Related Articles

Dodaj komentarz

Back to top button