Viagra zwiększa dwukrotnie ryzyko czerniaka! Grupa badaczy poddała obserwacji ponad 25 000 mężczyzn przez okres 10 lat. Zauważono, że ryzyko wystąpienia czerniaka, jest dwukrotnie wyższe u mężczyzn zażywających Viagrę. Podobne ryzyko było u osób, które stosowały Viagrę w przeszłości, a nie stosowały jej w czasie trwania tych badań. Sildenafil, substancja czynna zawarta w Viagrze, działa poprzez zmniejszenie ekspresji jednego enzymu dokładnie w taki sam sposób jak gen, który predysponuje do rozwoju czerniaka. Nie ma ona natomiast wpływu na wystąpienie dwóch pozostałych form raka skóry, czyli raka podstawnokomórkowego i kolczystokomórkowego, które są mniej groźne. Badanie: Wen Qing Li, Abrar A. Qureshi, Kathleen C. Robinson, Jiali Han, "Sildenafil Use and Increased Risk of Incident Melanomain US Men"; JAMA Intern Med. Published online April 07, 2014. Probiotyk niezbędny w leczeniu wrzodów żołądka Ten probiotyk zmniejsza skutki uboczne i zwiększa skuteczność leków na chorobę wrzodową żołądka. Leki stosowane w infekcji Helicobacter pylori, u niektórych osób działają w ograniczonym zakresie i wywołują poważne skutki uboczne. W jednym z badań wykazano, że tym osobom może pomóc łatwo dostępna suplementacja Saccharomyces boulardii. Okazuje się, że ten gatunek niepatogennych liofilizowanych drożdżaków wyraźnie zwiększa skuteczność leków przeciwwrzodowych, a przede wszystkim znacznie zmniejsza ich skutki uboczne, w tym biegunkę lub nudności. Saccharomyces boulardii jest w wielu probiotycznych suplementach. W czystej postaci znajduje się również w produkcie firmy Aliness "ProbioBALANCE, Saccharomyces Boualardii". W opakowaniu jest 30 kapsułek, a w każdej z nich 5 mld bakterii. Badanie: Szajewska H, Horvath A, Kołodziej M. "Systematic review with meta-analysis: Saccharomyces boulardii supplementation and eradication of Helicobacter pylori infection". Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jun;41(12):1237-45. Czosnek chroni przed rakiem płuc Badanie przeprowadzone w Chinach okazuje się przełomowe dla palaczy. Naukowcy zbadali zwyczaje żywieniowe i zebrali informacje o paleniu tytoniu od 6000 osób zdrowych i chorych na raka płuc. Wyniki mówią same za siebie: osoby, które jedzą surowy czosnek przynaj- mniej dwa razy dziennie, mają o 44% mniejsze szanse na zachorowanie na raka płuc. Nawet u palaczy ryzyko to spada o 30%! W tym wpisie: "Żywność lecznicza" opisałem jak przygotować czosnek, aby stał się lekarstwem. Badanie: Jin ZY, et al. "Raw garlic consumption as a protective factor for lung cancer, a population-based case-control study in a Chinese population". Cancer Prev Res (Phila). 2013 Jul;6(7):711-8 Stwardnienie rozsiane i rum Niektóre mocne alkohole spożywane w określonej dawce, mogą znacznie zmniejszać częstotliwość rzutów (zaostrzenia objawów) w stwardnieniu rozsianym. Do oceny stopnia niewydolności ruchowej u osób chorych na stwardnienie rozsiane neurolodzy wykorzystują tzw. skalę EDSS. Im więcej było rzutów choroby, tym wyższy jest wynik w skali EDSS. W badaniu obejmującym ponad 900 chorych na stwardnienie rozsiane naukowcy wykazali, że osoby spożywające tygodniowo co najmniej jeden drink z mocnego alkoholu (rum lub inny) miały lepsze wyniki w skali EDSS niż pozostali. Regularne, ale umiarkowane spożywanie mocnego alkoholu może zmniejszać ryzyko rzutu choroby aż o ponad 30%. Co zaskakujące, spożywanie słabszych alkoholi, np. wina czerwonego lub białego, miało dużo słabszy wpływ (zmniejszenie ryzyka rzutów choroby o mniej więcej 7%). Badanie: Diaz-Cruz C et al. “Does alcohol and red wine consumption play a role in multiple sclerosis disease course?” AAN 2015; Abstract P2.213. Scott McCall, Christopher F. Cummings, Gautam Bhave et al. Bromine Is an Essential Trace Element for Assembly of Collagen IV Scaffolds in Tissue Development and Architecture. Cell, 2014. Ciężki niedobór witaminy C u pacjentów z zaawansowanym COVID-19 Poziom witaminy C we krwi mierzono u 18 pacjentów (średni wiek 59 lat) którzy byli hospitalizowani z powodu zespołu ostrej niewydolności oddechowej COVID-19. Witaminę C oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detektorem fotodiody (granica wykrywalności 1,5 mg / L). Wartości referencyjne witaminy C wynosiły powyżej 5 mg / l. Siedemnastu pacjentów (94,4%) miało niewykrywalne poziomy witaminy C, a jeden pacjent miał poziom niski (2,4 mg / l). Komentarz: Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma również działanie przeciwzapalne, co może pomóc zmniejszyć burzę cytokin, która, jak się uważa, przyczynia się do zachorowalności i śmiertelności w zaawansowanych przypadkach COVID-19. Poziom witaminy C w leukocytach spada do poziomu obserwowanego u osób ze szkorbutem, w ciągu 24 godzin od wystąpienia przeziębienia. Spadek ten prawdopodobnie wynika ze zwiększonego wykorzystania witaminy C do wprowadzenia mechanizmów obronnych tkanek. Wielogramowe dzienne dawki witaminy C, począwszy od pierwszych oznak choroby, są niezbędne, aby zapobiec wystąpieniu tego spadku. Podobne spadki poziomu witaminy C obserwowano w połączeniu z innymi typami infekcji. U pacjentów z ciężkimi infekcjami (sepsa) do normalizacji poziomu witaminy C w organizmie potrzebne są dożylne dawki powyżej 3 g na dobę. Niektóre dowody sugerują, że dożylne podawanie 1,5 g witaminy C co sześć godzin, poprawia wyniki leczenia osób z COVID -19. Badanie: Chiscano-Camón, L., Ruiz-Rodriguez, J., Ruiz-Sanmartin, A. et al. Vitamin C levels in patients with SARS-CoV-2-associated acute respiratory distress syndrome. Crit Care 24, 522 (2020). https://doi.org/10.1186/s13054-020-03249-y