W czasie "pandemii" koronawirusa wielu specjalistów zaleca suplementację witaminą D. Czy ma to sens? Ma. Nowy przegląd badań, pokazuje, że unikanie niedoboru witaminy D ma wyraźne korzyści dla zdrowia układu immunologicznego. Witamina D była jednym z kilku składników odżywczych oznaczonych w niedawnym przeglądzie dobrze funkcjonującego układu odpornościowego jako ważnego czynnika chroniącego przed infekcjami wirusowymi. W artykule, kierowanym przez prof. Philipa Caldera z University of Southampton w Anglii, cytowano także witaminę C, cynk i DHA omega-3. Ponadto naukowcy z Trinity College w Dublinie w Irlandii stwierdzili, że niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w nasileniu zakażeń COVID-19. W nowym przeglądzie napisanym przez naukowców z Katholieke Universiteit Leuven w Belgii i opublikowanym w Nutrients * przeanalizowano dane z badań in vitro oraz badań na ludziach i stwierdzono, że w wielu badaniach in vitro stosowano „ponadfizjologiczne stężenia 1,25-(OH)D3 (aktywna forma witaminy w organizmie)". Takie dawki „prawdopodobnie nie są możliwe do osiągnięcia przy zwykłej suplementacji witaminy D u ludzi, ponieważ stężenia te grożą hiperkalcemią i zwapnieniami tkanek miękkich”. Witamina D odnosi się do dwóch biologicznie nieaktywnych prekursorów - D3, znanego również jako cholekalcyferol, i D2 czyli ergokalcyferolu. Zarówno prekursory D3 jak i D2 są przekształcane w wątrobie i nerkach w 25-hydroksywitaminę D (25 (OH)D3), nieaktywną formę i aktywną formę (1,25 (OH)D3). Podczas gdy nasze ciała wytwarzają witaminę D pod wpływem promieni słonecznych, poziomy w niektórych krajach północnych są tak słabe w miesiącach zimowych, że nasz organizm w ogóle nie produkuje witaminy D, co oznacza, że suplementy diety i pokarmy wzbogacone są uważane przez wielu za najlepszy sposób w celu zwiększenia spożycia witaminy D. Nutrients opublikował w ostatnich tygodniach wiele artykułów skoncentrowanych na witaminie D, w tym artykuł naukowców z University of Eastern Finland, w którym sprawdzono, które geny związane ze zdrowiem immunologicznym są regulowane przez hormon 1,25(OH)D3. Zgodnie z ich testami in vitro witamina D atakuje geny o różnych efektach wspomagających układ odpornościowy, w szczególności w przypadku: ostrej odpowiedzi na zakażenie ogólnie zakażenia autoimmunizacji "... wyróżnione 15 genów jest najważniejszym celem witaminy D w kontekście odporności i może być brane jako biomarkery w praktyce klinicznej do spersonalizowanej diagnozy związku między niedoborem witaminy D a chorobami związanymi z odpornością".