Z uwagi na to, że depresja pojawia się rzadziej w krajach, w których ludzie jedzą więcej ryb, naukowcy zbadali, czy oleje rybie mogą odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom psychicznym. Uważa się, że EPA i DHA (kwasy zawarte w omega-3)– mają największy potencjał, by przynieść ulgę osobom z zaburzeniami nastroju. Zaburzenie psychiczne są bardziej powszechne, niż wielu może sądzić. W Stanach Zjednoczonych każdego roku nawet 100 000 młodych ludzi doświadcza problemów psychicznych. Nowe badania przeprowadzone przez University of Medicine and Health Science wykazały, że młodzież z wyższym poziomem kwasu tłuszczowego omega-3 we krwi jest mniej podatna na rozwój zaburzeń psychicznych we wczesnej dorosłości. Translational Psychiatry opublikowało badanie w którym wzięło udział ponad 3800 osób. Ocenie podlegało występowanie zaburzeń psychotycznych, zaburzeń depresyjnych i uogólnionych zaburzeń lękowych w wieku 17 lat, a następnie ponownie w wieku 24 lat. Naukowcy pobrali próbki krwi i zmierzyli poziom kwasów tłuszczowych omega-6, które zazwyczaj zwiększają stan zapalny w organizmie, oraz kwasów omega-3, które zazwyczaj zmniejszają stan zapalny. W przeciętnej diecie, równowaga pomiędzy omega 6 i omega 3 jest mocno zaburzona. Stosunek potrafi wynosić nawet 10:1. Dostępnych jest wiele dowodów wskazujących na to, że stany zapalne o niskim stopniu nasilenia są powiązane z występowaniem lub ryzykiem zaburzeń psychicznych, takich jak schizofrenia i depresja. Dokładne mechanizmy dzięki którym stan zapalny może przyczyniać się do rozwoju zaburzeń psychicznych, są złożone, ale mogą obejmować modulację aktywności osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), neuroprzekaźnictwo, neurodegenerację i aktywację mikrogleju. Tym samym prowadząc do zaburzeń na poziomie nadnerczy i tarczycy. Wyniki badań nie wykazały jednoznacznie, że kwasy tłuszczowe były związane z zaburzeniami psychicznymi w wieku 17 lat. Za to bardzo wyraźnie było widoczne, w grupie 24-latków z zaburzeniami psychotycznymi, depresyjnymi i uogólnionymi zaburzeniami lękowymi. Mieli oni wyższy poziom omega-6 do omega-3 (w porównaniu z osobami bez tych zaburzeń). Ponadto 24-latkowie z zaburzeniami psychicznymi mieli niższy poziom DHA niż grupa badanych w tym wieku bez zaburzeń lękowych. Wśród ponad 2700 osób, które były badane, młodzież z wyższym poziomem DHA w wieku 17 lat była o 56% mniej podatna na rozwój zaburzeń psychotycznych siedem lat później. Taki wynik wskazuje na to, że DHA w okresie dojrzewania może odgrywać potencjalną rolę w zmniejszaniu ryzyka psychozy we wczesnej dorosłości. Oczywistym jest, że aby poznać mechanizmy stojące za tym efektem konieczne jest przeprowadzenie większej ilości tego typu badań. Jednak już teraz można twierdzić, że zaburzenia psychologiczne prawdopodobnie mają powiązanie z ukrytymi stanami zapalnymi. Dr Harry B. Rice uważa, że korzyści z utrzymania odpowiedniego poziomu kwasów tłuszczowych dla zdrowia psychicznego, szczególnie w przypadku depresji, mogą być niedoszacowane. Uważa także, że posiadana wiedza oraz obecne wyniki są wystarczającym dowodem aby zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 przez nastolatków. Informacje o badaniu Autorzy: Mongan, D., Healy, C., Jones, HJ i in. Badanie: Plasma polyunsaturated fatty acids and mental disorders in adolescence and early adulthood: cross-sectional and longitudinal associations in a general population cohort. Data publikacji: 31.05.2021 Miejsce publikacji: Translational Psychiatry 11, 321 (2021) DOI: doi.org/10.1038/s41398-021-01425-4