O tym, że polifenole i inne biologicznie aktywne związki zawarte w owocach jagodowych poprawiają posiłkową hiperglikemię naukowcy wiedzą od dawna. Jednak nie było zbyt wielu badań klinicznych dotyczących ich wpływu na osoby chorujące na cukrzycę. Postanowiono to zmienić i sprawdzić jak maliny wpływają na poposiłkowy poziom glukozy, glukozę na czczo, lipidy i biomarkery stanu zapalnego u osób z cukrzycą typu II. Okazuje się, że spożywanie malin wraz z posiłkiem jest w stanie bardzo pomóc osobom z cukrzycą.1 Gdy osoby spożywały maliny wraz z posiłkiem, to poziom glukozy po 2 i po 4 godzinach od posiłku był niższy niż w grupie kontrolnej. Dodatkowo poziom interleukiny IL-6 (biomarkera stanu zapalnego) oraz czynnika hsTNF-α również były niższe. Miesięczne spożywanie malin nadal wykazywało znaczące obniżenie IL-6 oraz hsTNF-α. Dodatkowo odnotowano obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, ale wymagało to 4 tygodniowej „suplementacji” malinami. Malinowa kuracja nie wypłynęła na poziom glukozy na czczo, lipidy, białko CRP oraz elastyczność tętnic. Drugie „malinowe” badanie dotyczyło wykazania korzyści ze spożywania malin u osób z nadwagą lub otyłych które miały stan przedcukrzycowy i insulinooporność.2 32 osobom w wieku od 20 do 60 lat ze stanem przedcukrzycowym podawano przez trzy kolejne dni wysokowęglowodanowe śniadania i badano ich krew. Badano poziom glukozy, insuliny i trójglicerydy. Pierwsza grupa spożywała śniadanie bez dodatku malin, druga z dodatkiem 125 g malin, a trzecia z dodatkiem 250 g malin. Posiłki były takie same, a różniły się tylko ilością mrożonych czerwonych malin. Jako kontrolny posiłek wybrano śniadanie, ponieważ pierwszy posiłek dnia zazwyczaj wywołuje najbardziej przesadzone reakcje metaboliczne. Wyniki wykazały, że wprowadzenie do diety malin, powoduje że osoby zagrożone cukrzycą potrzebują mniej insuliny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Pozytywną odpowiedź dała dawka 125 g jak i 250 g. „Osobom zagrożonym cukrzycą często mówi się, aby nie jadły owoców ze względu na cukier w nich zawarty. Jednak niektóre owoce - takie jak czerwone maliny - dostarczają nie tylko niezbędnych mikroelementów, ale również składników, takich jak antocyjany, które nadają im czerwony kolor, elagotaniny oraz błonnik, które mają działanie przeciwcukrzycowe ”- dr Britt Burton-Freeman, dyrektor Center for Nutrition Research w Illinois Tech. 1. Informacje o badaniu: Autorzy: J. Schell, N.M. Betts, T.J. Lyons, A. Basu Badanie: Raspberries Improve Postprandial Glucose and Acute and Chronic Inflammation in Adults with Type 2 Diabetes Data publikacji: 14.02.2019 Miejsce publikacji: Ann Nutr Metab 2019;74:165–174 DOI: https://doi.org/10.1159/000497226 PMID: 30763939 2. Informacje o badaniu: Autorzy: Di Xiao, Lanjun Zhu, Indika Edirisinghe, Jawed Fareed, Yevgeniy Brailovsky, Britt Burton‐Freeman Badanie: Attenuation of Postmeal Metabolic Indices with Red Raspberries in Individuals at Risk for Diabetes: A Randomized Controlled Trial Data publikacji: 21.03.2019 r Miejsce publikacji: The Obesity Society DOI: https://doi.org/10.1002/oby.22406 PMID: 30767409