Nie każdemu służy picie kawy, ale liczne badania potwierdzają jej zdrowotne właściwości. Tym razem naukowcy analizowali jej wpływ na kobiety u których w przeszłości występowała cukrzyca ciążowa. W prospektywnym badaniu przez 26 lat monitorowano 4522 kobiety. Okazało się, że u kobiet pijących 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było znacznie niższe w porównaniu z kobietami pijącymi mniej niż jedną filiżankę kawy. W ramach projektu, powstałego we współpracy naukowców z National University of Singapore i Harvard School of Public Health, co dwa lata gromadzono obszerne dane demograficzne, dotyczące diety i stylu życia, a także badano częstość występowania cukrzycy typu drugiego jako funkcję różnych zmiennych diety. W podgrupie 518 uczestników naukowcy zmierzyli także markery metabolizmu glukozy we krwi (HbA1c, insulina, peptyd C). W ciągu kilkudziesięciu lat badania u 979 (21,6%) kobiet zdiagnozowano cukrzycę II. Dokładne mechanizmy wpływu kawy na metabolizm glukozy nie są do końca jasne, ale wydaje się, że są one powiązane z kofeiną. Kawa bezkofeinowa nie zapewniała takiego samego zmniejszenia ryzyka. Po uwzględnieniu zmiennych demograficznych, wieku oraz zastosowaniu wieloczynnikowego modelu regresji Coxa badacze zaobserwowali wyraźną odwrotną zależność pomiędzy spożyciem kofeiny a ryzykiem cukrzycy. W porównaniu z kobietami, które nigdy nie piły kawy, u kobiet, które regularnie piły 4 lub więcej filiżanek kawy, ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II było o 54% niższe. U osób, które zwykle piły 2–3 filiżanki, ryzyko było o 17% niższe. Jedna lub mniej filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko o zaledwie 9%. Większe spożycie kawy zawierającej kofeinę było powiązane z niższym stężeniem insuliny na czczo i peptydu C. „Zastąpienie jednej porcji napoju słodzonego cukrem i napoju słodzonego sztucznie jedną filiżanką dziennie kawy zawierającej kofeinę wiązało się odpowiednio z 17% i 9% niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II” – zauważają autorzy badania. Dokładne mechanizmy, dzięki którym kawa wpływa na metabolizm glukozy w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy, nie są do końca jasne, ale wydaje się, że są one powiązane z kofeiną. Kawa bezkofeinowa nie wydawała się powodować takiego samego zmniejszenia ryzyka, chociaż spożycie kawy bezkofeinowej wykazywało odwrotność powiązaną ze stężeniem peptydu C.