Poniższy tekst pochodzi z starego zielnika klasztornego Ojca Grzegorza. Czysty i dobry wyciąg alkoholowy z propolisu Rozkruszony drobno kit pszczeli (propolis) wsypać w ilości 40 gramów do czystej, ciemnej butelki, np. po winie. Wlać pół litra spirytusu 95%. Dobrze wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić w zaciemnionym miejscu. Co kilka dni wstrząsnąć zawartością butelki, aby drobne grudki mogły się rozpuścić i roztwór stawał się mocniejszy. Po trzydziestu dniach zlać płyn z wierzchu, zostawiajac nie rozpuszczoną część kitu pszczelego — do niej dolać ponownie pół litra spirytusu 75% i postępować jak poprzednio. Po dwudziestu dniach delikatnie zlać powstały płyn i zmieszać go z pierwszym roztworem, a następnie rozlać do małych, ciemnych butelek. Do butelki, w której pozostała jeszcze resztka kitu pszczelego, wlać 600 ml przegotowanej gorącej wody — całość wymieszać. Po kilku godzinach zlać do butelki i używać do przemywania ran lub ciała pokrytego wysypką. Tę białą wodę można także pić w ilości 10-15 g raz dziennie przy schorzeniach gastrycznych i przeziębieniu. Roztwór alkoholowy propolisu pić w ilości 10-20 kropli dziennie. Propolis, wbrew częstym mniemaniom, nie jest lekiem cudownym, panaceum na wszystkie choroby. Dobre skutki daje on w leczeniu: schorzeń skóry (wypryski, egzemy, liszaje, trądzik, trudno gojące się rany) oraz wrzodów żołądka, anemii, różnych infekcji, miażdżycy. Jeśli zamierzasz nabyć przygotowany przez kogoś innego wyciąg alkoholowy z propolisu, sprawdź, czy jest on czysty i nie sfałszowany. W tym celu do szklanego kieliszka, napełnionego ciepłą wodą, wlej 4-5 kropli propolisu - woda powinna zabarwić się na mleczny kolor i mieć swoisty żywiczny aromat. Drożdże fermentowane Rozkruszyć 3 dag świeżych drożdży piekarskich. 2 duże łyżki cukru wsypać do naczynia o objętości 3/4 litra, wlać jedna szklankę przegotowanej, przestudzonej wody i wsypać rozkruszone drożdże. Wszystko razem dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Po półgodzinie jeszcze raz rozmieszać i ponownie postawić w cieple na dwie do dwóch i pół godziny. Mając tak spreparowane drożdże, pijemy je trzy godziny po jedzeniu (po wypiciu staramy się przez godzinę nie przyjmować innych napojów). Drożdże sfermentowane należy pić przez pięć dni raz dziennie. Po pięciu dniach zrobić przerwę na osiem - dziesięć dni. Potem znów pić przez kolejne pięć dni. Cała kuracja powinna trwać trzydzieści - czterdzieści dni. Dorosłym zalecam picie drożdży w ilości jednej szklanki, dzieciom - o połowę mniej. Drożdże zawierają wszystkie witaminy B, a także białko. Wyżej opisana kuracja likwiduje wysypki i wrzody skórne (szczególnie trądzik młodzieńcy), wzmacnia system nerwowy, „czyści krew”, poprawia pamięć, uodparnia organizm przed przeziębieniami. Grzybek tybetański na mleku Postarać się o grzybek tybetański wielkości średniego orzecha. Przygotować dwa garnuszki kamienne lub emaliowane oraz gęste sitko plastikowe. Wieczorem wlać do garnuszka 250-260 ml mleka słodkiego surowego lub przegotowanego zimnego od krowy (nie kozy ani owcy). Grzybek włożyć do sitka, opłukać go pod bieżącą wodą i wrzucić do mleka w garnuszku. Nakryć małym talerzykiem lub spodkiem. Postawić w suchym i ciemnym miejscu na 23-25 godzin. Wieczorem następnego dnia sitko położyć na drugim, pustym garnuszku i przecedzić mleko z grzybkiem. Mleko wypić (ma ono smak kwaskowaty, winny). Wymyć garnuszek. Grzybek przepłukać na sicie pod bieżąca wodą, następnie włożyć do czystego garnuszka i znów zalać świeżym mlekiem. Tak pić przez trzy miesiące. Po miesiącu zrobić przerwę na 15-20 dni (w tym czasie inny domownik może pić mleko zakwaszone grzybkiem). Zwracam uwagę, że: w trakcie wykonywania wszystkich opisanych czynności należy przestrzegać higieny; grzybek ginie w temperaturze powyżej 40° C i źle rozwija się w miejscach silnie oświetlonych. Dość szybko grzybek osiąga podwójną objętość — palcami należy go podzielić na połowę (nadmierną ilością proponuje podzielić się z innym chorym). Kuracja grzybkiem tybetańskim wzmacnia organizm, leczy zaburzenia trawienia, nadkwasotę, likwiduje stany zapalne, zapobiega obstrukcji, uspokaja nerwowo. U niektórych osób zakwaszone grzybkiem mleko powoduje znaczne zaburzenia w trawieniu - w takich przypadkach proponuję przerwanie kuracji. Należy pamietać, iż: grzybek tybetański można traktowa jedynie jako środek pomocniczy w leczeniu konkretnej dolegliwości (chory winien nadal przestrzegać wszystkich zaleceń lekarza); okres picia grzybka można powtarzać trzy - cztery razy w roku; sporadyczne korzystanie z zakwaszonego grzybkiem mleka nie daje żadnych rezultatów. UWAGA: Po wypiciu mleka z grzybkiem nie powinno się jadać ryb konserwowych, tłustych mięs i zimnych tłustych wędlin.