Sól składa się głównie z chlorku sodu i pomaga regulować ważne procesy w organizmie. Potencjalnie szkodliwe skutki zbyt dużej ilości soli spowodowały, że wiele osób "przerzuciło się" na zdrowszą różową sól "himalajską". Na nasze szczęście mamy w Polsce przeogromne ilości soli, a najbardziej popularna jest sól z Kłodawy. To właśnie tam wydobywa się sól ze złóż pochodzących z cechsztynu, czyli późnego paleozoiku. Osobom pracującym w handlu znany jest tekst, że jak coś jest Polskie to jest gorsze. Jest to dość prawdopodobne w pewnym wąskim zakresie, ale napewno nie ma to przełożenia na sól. Mamy bardzo dobrą i wartościową sól. Kiedyś brakowało analiz chemicznych polskiej soli, ale to się zmieniło. Obecnie są dostępne wyniki badań pochodzących z wielu renomowanych laboratoriów. Są też porównania naszej soli kłodawskiej z solą himalajską. Wszystkie pierwiastki i minerały w kłodawskiej soli kamiennej są pochodzenia naturalnego i powstały w wyniku wytrącania z wody morskiej lub krystalizacji w osadzie z pierwotnych wód złożowych. Procesy te zachodziły ok. 257 - 252 mln lat temu, a sole kłodawskie odizolowane zostały od wpływów zewnętrznych i kontaminacji aż do czasu obecnej eksploatacji. Sól z Kłodawy zawiera domieszki składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są w niej obecne przede wszystkim mikroelementy: wapń magnez sód chlor potas siarka oraz główne mikroelementy: żelazo jod chrom selen miedź cynk mangan Część z domieszek mineralnych jest trudno rozpuszczalna w wodzie, ale ulega rozpuszczeniu w środowisku kwasów trawiennych. Ich rozkład uwalnia jony magnezowe, wapniowe, żelazowe, potasowe, siarczanowe, węglanowe. Są to składniki naturalne występujące w wodach mineralnych. Wyniki znajdujące się w poniższej tabeli pochodzą z badań wykonanych w laboratoriach polskich, niemieckich oraz kanadyjskich. Jest to uśredniony skład chemiczny kłodawskiej soli kamiennej różowej, białej, oraz soli "Himalajskiej" która z Himalajami nie ma nic wspólnego. Nie ma, ponieważ jest wydobywana w Pakistanie jakieś 300 km od Himalajów. Co do analiz soli z Pakistanu, to wyniki mało kiedy się pokrywają. Raz jest 85% chlorku sodu, raz 87% a innym razem 93%. To zwykły marketing. Niezależne wyniki wskazują na ok. 96-97% chlorku sodu. Ok. 3% to inne "zanieczyszczenia". Czy da się uzupełnić niedobory mikroelementów spożywając sól? W żadnym wypadku. To dodatek który może być jedynie kropką nad i. Bez diety i suplementacji dalej będą niedobory. Jeśli ktoś będzie Was przekonywał że jest inaczej, to albo jest sprzedawcą, albo nie rozumie tematu. Dobrze jest opierać się na wiedzy, a nie informacjach. MinerałySól kamienna różowaSól kamienna białaSól "Himalajska"Chlorek sodu96,5 %99,7 %97,4 %Sód (Na)38 %39,2 %38,3%Chlor (Cl)58,5 %60,5 %59,1 %Siarczany (SO4)2 %0,3 %Wapń (Ca)0,8 %0,12 %4050 mg/kgKrzemionka (SiO2)0,06 %0,04 %Potas (K)0,025 %0,0089 %0,035 %Magnez (Mg)0,0001 %0,0001 %160 mg/kgBrom (Br)130 mg/kg89 mg/kg2,1 ppmStront (Sr)53 mg/kg4,50 mg/kg14 mg/kgŻelazo (Fe)9,25 mg/kg2,16 mg/kg38,9 ppmKrzem (Si)1,68 mg/kg1,10 mg/kg< 100 mgGlin (Al)0,98 mg/kg1,47 mg/kg0,661 ppmSelen (Se)< 1 mg/kg< 1 mg/kg0,05 ppmCynk (Zn)< 1 mg/kg< 1 mg/kg2,38 ppmMiedź (Cu)< 1 mg/kg< 1 mg/kg0,56 ppmKobalt (Co)< 1 mg/kg< 1 mg/kg0,60 ppmMangan (Mn)< 1 mg/kg0,5 mg/kg0,27 ppmMolibden (Mo)0<0,30 mg/kg0,15 mg/kg0,01 ppmLit (Li)0,18 mg/kg- 400 mg/kgChrom0,11 mg/kg0,16 mg/kg0,05 ppmCyna (Sn)0,03 mg/kg-Jod (I)<0,1 g Patrząc na powyższe wyniki oraz analizując inne uśrednienia próbek zwłaszcza soli "himalajskiej", to wyraźnie widać że sól różowa nie ma zbyt dużo sodu. Zarówno w soli kłodawskiej jak i "himalajskiej" jest to ok. 39%. Czyli spożywając jedną łyżeczkę soli (5 gramów), przyjmujemy niecałe 2 gramy sodu. Inaczej wygląda ilość sodu w tradycyjnej białej soli kuchennej jodowanej. Tam w 5 gramach jest ok. 4,3 gramy sodu. Aby wiedzieć co kupować, trzeba znać jakie rodzaje soli są dostępne w polskich sklepach. Sól warzona czyli sól płukana, powstaje w skutek płukania podziemnego złoża soli. Następnie solanka jest poddawana procesowi odparowania. Ten rodzaj soli to praktycznie czysty chlorek sodu (NaCl). Nie ma w niej mikro i makroelementów. Aby nie dochodziło do zbrylania to dodawany jest antyzbrylacz. Najczęściej jest to żelazocyjanek potasu. Sól morska to sól powstająca w specjalnie wyznaczonych strefach tzw. „salarach”. Słona woda odparowuje i pojawia się sól. Sól morska zawiera mikroelementy zawarte w wodzie morskiej. Niestety, też są w niej zanieczyszczenia typu plastik. Sól kamienna to sól która ma wiele milionów lat. Powstała w wyniku odparowania wód mórz i oceanów. Jej profil chemiczny jak widać w tabeli, ma sporo makro i mikroelementów. Jeden z najlepszych wyborów o ile nie jest jodowana. Sól kłodawską spokojnie można nazywać naszym dobrem narodowym. Mamy naprawdę czystą, dobrze zmineralizowaną sól. Sól morska jest dużo droższa i bardziej zanieczyszczona. Sami wiecie jak wyglądają wody i powietrze którym oddychamy. Przecież nikt nie sprawdza ile mikroplastiku pozostaje po odparowaniu wody. A my go później spożywamy razem z solą morską. Nikt też nie analizuje całego spektrum chemicznego takiej soli. Można powiedzieć, że spożywamy nie do końca wiedząc co. Mam szczerą nadzieję, że sól kłodawska zostanie doceniona przez nasz i następne pokolenia. Warto ją kupować, a nie przepłacać za marketing soli "himalajskiej".