Apiterapia

Miód jako lek na rany

Szwedzcy naukowcy odkryli niedawno 13 unikalnych bakterii kwasu mlekowego w świeżym miodzie które są silnie aktywne przeciwko kilku zjadliwym ludzkim patogenom, w tym gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus MRSA). Odkrycie to sugeruje, że pszczoły miodne mogą być cennymi pomocnikami w ogarnięciu MRSA.

Badacze, kierowani przez Tobiasa Olofsson, z Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Uniwersytet w Lund sugerują, że te unikalne symbionty mikroorganizmów znalezionych w żołądkach miodnych pszczół, a także w miodzie, mogłyby być użyte jako alternatywa dla antybiotyków.

Dr Olofsson bada pszczoły miodne od 10 lat. Badania wykazały, że około 40 szczepów bakterii kwasu mlekowego znajduje się w żołądku pszczół miodnych, a 13 z nich to są unikalne Lactobacilus i Bifidobacterium, które rozmnażają się i są przenoszone do samego miodu (108 LAB na gram miodu).

Naukowcy pobrali te probiotyczne organizmy z trzech różnych typów pszczół miodnych i sprawdzili je na kilku lekoopornych patogenach pobranych z zakażonych ludzkich ran. Obejmowały one oporne na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa i oporne na wankomycynę Enterococcus (VRE). Przetestowali również szereg konwencjonalnych antybiotyków przeciwko tym samym patogenom.

Mikrobiota pszczół miodnych wykazywała wyraźną aktywność w hamowaniu wzrostu patogenów i w większości przypadków przewyższała antybiotyki.

„Możemy postawić hipotezę, że bakterie kwasu mlekowego (LAB) są w tym przypadku lepsze lub tak samo skuteczne, jak wiele powszechnie stosowanych obecnie antybiotyków w leczeniu ran. W połączeniu, 13 LAB ma kolejną przewagę nad antybiotykami: szerokie spektrum przeciwko szerokiej gamie patogenów. Jak wiemy teraz, wiele antybiotyków działa tylko na określone bakterie. ”- dr Oloffson

Spośród 13 badanych organizmów Lactobacillus mellifer Bin4 zahamował wszystkie 14 badanych patogenów, a L. kunkeei Fhon2 wykazał najsilniejszą aktywność antybiotykową.1 Ale dr Olofsson podkreślił, że to synergia różnych organizmów obecnych w miodzie ma największy potencjał gojenia się ran i kontroli infekcji.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe mikrobów pochodzących z miodu lub pszczoły miodnej nie zostały jeszcze wykazane w rzeczywistych badaniach na ludziach, ale zostały one przetestowane na koniach z przewlekłymi zakażonymi ranami. Dziesięć koni leczono miejscowo miodem wzbogaconym LAB, a badacze zaobserwowali szybkie ustąpienie przewlekłych ran.

Prace dr Olafssona to nowy rozdział w historii medycyny naturalnej. Miód od tysiącleci jest używany na całym świecie jako naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy. Wysoka zawartość cukru, niska kwasowość i mała zawartość wody stanowią barierę dla aktywności mikroorganizmów. W wielu badaniach naukowcy używali miodu do skutecznego hamowania wzrostu „szerokiej gamy bakterii, grzybów, pierwotniaków i wirusów”.2

Poprzednie badania sugerowały, że jednym z głównych czynników przyczyniających się do aktywności przeciwbakteryjnej miodu jest nadtlenek wodoru. Kiedy większość miodu jest rozcieńczona, enzym oksydaza glukozowa jest aktywowany i utlenia glukozę do kwasu glukonowego i nadtlenku wodoru.3

Praca Uniwersytetu w Lund, charakteryzuje antypatogenne działanie pałeczek kwasu mlekowego nadając nowy wymiar naszemu zrozumieniu tego „cudu” natury.

Pamiętajmy, że im świeższy i mniej przetworzony miód, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie miał silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wysoko rafinowany, przetworzony miód prawdopodobnie nie jest aktywny. Kupujmy go zawsze od zaufanego pszczelarza.

Źródło
1. Tobias C Olofsson: „Lactic acid bacterial symbionts in honeybees – an unknown key to honey's antimicrobial and therapeutic activities”.2. The antibacterial properties of Malaysian tualang honey against wound and enteric microorganisms in comparison to manuka honey3. Manisha DebMandala, Shyamapada Mandal: „Honey: its medicinal property and antibacterial activity” Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine Volume 1, Issue 2, April 2011, Pages 154-160

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Back to top button