Produkty pszczele to grupa najdoskonalszych, a nawet wręcz idealnych rodzajów pożywienia na Ziemi. Pyłek pszczeli to mój ulubiony superfoods. Jest on bardzo niedoceniony, a jego skuteczność, a przede wszystkim zawartość substancji odżywczych jest przeogromna. Żaden suplement witaminowy nie może się z nim równać. Jedyny minus jest taki, że pyłek jest nie standaryzowany i tak na prawdę nie wiemy ile czego jest. Podpowiem Ci jak zrobić, aby pyłek miał jak najwięcej wartości odżywczych oraz ile go przyjmować.

Pyłek to unikalny, wysoko aktywny produkt który nie tylko jest pomocny w profilaktyce, ale również w leczeniu chorób.

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży waży nawet 20 gramów i nazywany jest pyłkiem pszczelim. Bez tego zapasu białka, pszczela rodzina nie mogłaby przeżyć.

Kilkukrotnie podejmowano próby odtworzenia pyłku w laboratorium. Nikomu się to nie udało. Pszczoły karmione takim syntetycznym pyłkiem zawsze umierały.

W zależności jakie kwiaty odwiedzają pszczoły, pyłek może mieć zabarwienie od jasno żółtego po ciemnobrązowy. Im bardziej jest kolorowy, tym więcej ma wartości odżywczych tj: karetonoidy, flawony, chlorofil i inne.

Pyłek jest dość dobrze znany farmakologom. Badania nad jego skutecznością w leczeniu różnych schorzeń trwają już od ponad 40 lat.

Swoją skuteczność wykazał zapobiegawczo oraz leczniczo w przypadku takich schorzeń jak:

  • zaburzenia równowagi lipidów
  • choroby wątroby
  • przerost prostaty
  • niedokrwistość
  • miażdżyca
  • zakrzepica
  • alergie
  • nadmiar stresu
  • zaburzenia łaknienia
  • brak koncentracji
  • zapalenie zatok
  • zapalenie okrężnicy
  • astma
  • zapalenie oskrzeli
  • angina
  • zaparcia
  • biegunki
  • nowotwory (piersi, sutka, prostaty, macicy, wątroby)
  • zawał
  • zatrucia polekowe
  • poronienia
  • bezpłodność
  • depresja
  • choroby oczu
  • nadciśnienie
  • choroby skóry np. AZS
  • udar
  • trądzik
  • wypadanie włosów
  • reguluje objawy menopauzy

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 420 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy w tym kwas foliowy i b-kompleks, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki, inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.

Posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

Dzięki aminokwasom zawierającym siarkę, pyłek wykazuje właściwości regenerujące cebulki włosa oraz zapobiega zapaleniom mieszków włosowych. Osoby suplementujące pyłek zauważają wzrost włosów i ograniczenie ich wypadania.

Układ krwionośny i odpornościowy

Z bardzo dobrym skutkiem pyłek jest stosowany u osób z rozległą miażdżycą. Działanie jego odnotowuje się nawet u pacjentów nie reagujących na leki przeciwmiażdżycowe. Jest w stanie obniżyć poziom lipidów oraz unormować cholesterol. U osób regularnie przyjmujących pyłek zaobserwowano zwiększenie się lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL), a LDL – lipoproteina o niskiej gęstości zmalała. Również poziom trójglicerydów został zmniejszony.

Systematyczne spożywanie pyłku jest w stanie unormować arytmię oraz przywrócić prawidłowe tętno.

dr. E. Palos, Z. Voiculescu i C. Andrei z Rumunii w raporcie dotyczącym porównania pyłku suchego do pyłku konserwowanego w miodzie stwierdzają: „Odnotowaliśmy zwiększenie poziomu limfocytów, gamma globulin i białek we krwi u tych osób otrzymujących pyłek w porównaniu z grupami kontrolnymi. Najbardziej znacząca różnica wystąpiła w limfocytach. Wyniki te wskazują na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu”

Limfocyty to nasi żołnierze. Są odpowiedzialni za pozbawienie organizmu szkodliwych substancji oraz patogenów, wirusów, bakterii czy zmutowanych komórek.

Wątroba, prostata i pęcherz moczowy

Każda osoba która ma problemy z wątrobą, a w szczególności przewlekłe stany zapalne, toksyczne i pourazowe schorzenia powinna włączyć do suplementacji pyłek.

Jeśli masz podwyższony poziom ALT, ASP, GGTP, Cholinoesterazy to nawet nie czekaj. Wykazano, że stosowanie pyłku poprawia parametry enzymatyczne wątroby w tym ALT, ASP, fosfatazę zasadową oraz obniża bilirubinę.

Spożywanie pyłku działa ochronnie na wątrobę również w czasie przeprowadzanej kuracji lekami które mogą uszkodzić miąższ wątroby np. leki odrobaczające. Niestety tych leków jest bardzo dużo, a często dawka lecznicza i toksyczna leżą tuż obok siebie: Paracetamol – realne zagrożenie.

Jedną z istotniejszych cech pyłku jest chelatacja. Pyłek potrafi wyłapać, związać i bezpiecznie wydalić toksyny z naszego organizmu. Tu bardzo pomocne są flawonoidy i kwas glukuronowy zawarty w pyłku pszczelim.

Wykazano, że pyłek w działaniu jest skuteczniejszy niż popularny lek Sylimarol (wyciąg z ostropestu plamistego zawierający sylimarynę). Jeśli zamierzamy wspomóc naszą wątrobę, to fantastyczne efekty osiąga się, gdy suplementujemy i jedno i drugie (tzw. synergia). W badaniach laboratoryjnych udowodniono (co prawda na zwierzętach), że podawanie pyłku wraz z alkoholem, nie uszkadza miąższu wątroby tak jak czyni to sam alkohol.

Wśród naturopatów znane i bardzo cenione jest działanie pyłku w stanach zapalnych gruczołu krokowego. Najlepsze efekty osiąga się w niebakteryjnych zapaleniach tego gruczołu. Rozkurcza mięśnie gładkie cewki moczowej oraz usprawnia opróżnianie pęcherza moczowego.

Jest również stosowany w problemach z owulacją. Stymuluje funkcje jajników, zwiększając szansę zapłodnienia komórki. Zwiększa poziom estrogenu, pobudzając jajniki do wydzielania zdrowych jajeczek podczas owulacji.

U panów poprawia libido oraz zwiększa liczbę plemników.

Anemia

Anemia jest problemem nie tylko u dzieci. Nie znam lepszego środka który jest w stanie bardzo szybko wyciągnąć daną osobę nawet z przewlekłej anemii spowodowanej brakiem żelaza. Żelazo z produktów roślinnych przyswaja się w ok. 15 – 20%, z produktów mięsnych w ok. 30 – 40%, a z pyłku pszczelego w prawie 90%. Już miesięczna kuracja pyłkiem znacząco poprawia poziom hemoglobiny, liczbę czerwonych krwinek i poziom żelaza.
Na pyłek bardzo dobrze reagują i dzieci z niedokrwistością pierwotną oraz dorośli z niedokrwistością wtórną. Gdy do tej suplementacji dołożymy probiotyki i witaminę C, to efekt jest jeszcze lepszy.

Badania pokazują, że przyjmując ok 40 gramów pyłku na dobę, przez 6 tygodni, wykazano wzrost czerwonych ciałek krwi do 30%, hematokrytu i hemoglobiny oraz ogólną poprawę obrazu krwi.

Problemy jelitowe

Przyjmowanie pyłku jest bardzo pomocne w przypadku silnych zaparć, obfitych biegunek oraz w chorobach owrzodzeniowych jelit. Działa on na zasadzie regulatora. Powstrzymuje działanie patogenów chorobotwórczych oraz nadmiernie rozrosłą florę jelitową (taki jelitowy policjant). Osoby cierpiące na SIBO powinny rozważyć włączenie do swojej suplementacji pyłku pszczelego.

Odkryto również, że pyłek hamuje rozwój wielu szkodliwych bakterii m.in. Salmonelli i Escherichia coli.

Badania nad pyłkiem (choć nie jest ich zbyt duża ilość) wykazują, że działa skutecznie w chorobie wrzodowej dwunastnicy. Zabliźnianie się wrzodów zaobserwowano już po 3 tygodniach kuracji pyłkowej. Zadowalające rezultaty uzyskano również w przypadku nieoperacyjnych krwawiących wrzodów dwunastnicy.

Rekonwalescencja

Przy takim składzie jaki zawiera pyłek, raczej nikogo nie zdziwi, że to świetny suplement bardzo często wykorzystywany w leczeniu kontuzji. Korzystnie wypływa na siłę, wytrzymałość, poziom energii. Pomaga w regeneracji organizmu po zwiększonym wysiłku fizycznym.

Alergie

Okazuje się, że pyłek może być świetnym antidotum na katar sienny i alergie. Warunkiem jest, aby zacząć go przyjmować na 6 tygodni przed rozpoczęciem sezonu pylenia. W medycynie naturalnej był on wykorzystywany od dawien dawna a kuracje pyłkiem nazywano potocznie „odczulaniem”.

Dr Leo Conway z Colorado suplementuje swoich pacjentów pyłkiem. Doktor Conway stwierdza: „Wszyscy moi pacjenci, którzy brali antygen (pyłek) przez trzy lata pozostawali wolni od wszelkich objawów alergii, bez względu na to, gdzie mieszkali i jaką dietę stosowali”.

Niestety dr Conway już nie żyje i nie do końca znamy jego kuracje. Badania potwierdzają, że pyłek kwiatowy jest doskonały w bardzo szerokim zakresie zaburzeń oddechowych.

Kuracja polega na powolnym wprowadzaniu pyłku, tak aby pobudzić układ immunologiczny. Procedura jest naturalną szczepionką.

Badanie przeprowadzone w 2011 r w Finlandii potwierdza skuteczność pyłku w reakcjach alergicznych. W badaniu tym oceniano efekt stosowania mieszanki pyłku i miodu oraz samego miodu u osób z alergią na pyłki brzozy. Stosując kurację przed i w trakcie sezonu pylenia odnotowano 60% obniżenie objawów, dwa razy więcej dni bezobjawowych oraz 50% zmniejszenie ilości leków przeciwhistaminowych u osób przyjmujących mieszankę pyłku i miodu.

Z suplementacji ucieszą się również astmatycy. Pyłek pszczeli jest w stanie obniżyć produkcję histaminy.

Cukrzyca

Co ciekawe, pyłek jest bardzo pomocny w przypadku leczenia cukrzycy typu II. Wspomaga proces przemiany materii. Ilość cukru po dwutygodniowej kuracji potrafi zmniejszyć się i to dwukrotnie.

Układ nerwowy

Kuracja pyłkiem świetnie poprawia psychiczne samopoczucie człowieka. Ustępuje nerwowość, rozdrażnienie, wybuchowość. Mija depresja i stany przygnębienia.

Pyłek to silny zestaw aminokwasów, bez których nie wytworzą się hormony niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.

Osoby które wszędzie widzą zagrożenia i niepowodzenia na pewno docenią kurację pyłkową.

Warto pamiętać, że procesy regulacji nie występują z dnia na dzień. Jeśli ktoś od 10 lat cierpi na depresję, to niech nie oczekuje, że po miesiącu wszystko minie. Pyłek oddziaływuje na komórki mózgu, dzięki czemu mózg staje się dobrze zaopatrzony w niezbędne składniki odżywcze. Mimo wszystko, potrzeba czasu, aby dopełnić bufory. Działa on wolniej, ale efekty są trwalsze i pewniejsze.

Z racji tego, że podnosi on odporność psychiczną wg mnie jest niezbędną suplementacją dla menedżerów, prezenterów, kierowców, pracowników umysłowych oraz każdego pracującego w zwiększonym stresie. Podnosi odporność psychiczną, fizyczną oraz zwiększa koncentrację. Odpowiedzialne za to są min. witaminy z grupy B oraz aminokwasy zawarte w pyłku.

Świetne rezultaty odnotowuje się w przypadku leczenia nerwic wegetatywnych.

Pyłek warto połączyć z innymi adaptogenami np. maca czy ashwagandha.

Nowotwory

Dr Peter Hernuss wraz z grupą naukowców prowadził badanie wpływu pyłku u 25 kobiet cierpiących na nieoperacyjnego raka macicy. Kobiety były poddane chemioterapii. Kobiety które otrzymywały w swojej diecie pyłek wykazywały zwiększoną ilość komórek układu odpornościowego, przeciwciał oraz znaczną poprawę obrazu krwi. Dużo łagodniej znosiły chemioterapię. Pyłek zmniejszył nudności, polepszył sen oraz powstrzymał – do minimum – wypadanie włosów. Kobiety z grupy otrzymującej placebo nie odczuły poprawy.

Wartości odżywcze

Pyłek to nie tylko ogromna ilość witamin i mikroelementów. Na jego jakość i ilość substancji odżywczych ma wpływ z jakiej rośliny jest pozyskany, w jakiej porze roku oraz położenie geograficzne.

Obecnie wiemy, że jest w nim ok. 420 różnych aktwynych substancji. Niektóre są dosłownie w homeopatycznych ilościach, ale mają ogromne znaczenie dla utrzymania homeostazy.

Pyłek zawiera:

  • wszystkie niezbędne aminokwasy
  • białka np. albumina
  • minerały: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź
  • pierwiastki śladowe
  • wszystkie witaminy z grupy B w tym B12
  • witaminę C, E, A (beta karoten)
  • kwas foliowy
  • kwas linolowy
  • kwas glukuronowy
  • kwas arachidowy
  • kwas pantotenowy
  • rutyna
  • lecytyna (ok.15%)
  • enzymy: inwertaza, amylaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, esteraza, laktaza, glukozooksydaza i inne
  • likopen
  • hormony: acetylocholinę.

Oprócz właściwości odżywczych i regenerujących pyłek pszczeli posiada również właściwości antybakteryjne.

W pyłku zawarte jest 5 razy więcej aminokwasów niż np. w wołowinie czy jajkach.

Wyjątkowo dużo soli mineralnych zawiera pyłek maku.

Przyswajanie pyłku

Testy kliniczne wykazują, że przyswajanie pyłku przyjętego doustnie jest szybkie. Przenika on bezpośrednio z żołądka do krwiobiegu. Po 2 godzinach od spożycia jest już obecny we krwi i płynie mózgowo rdzeniowym.

Jednak, żeby pyłek miał jeszcze lepszą przyswajalność to należy dostarczyć go w formie mikronizowanej (przemielonej). Otoczka celulozowa zabezpiecza pyłek przed pleśnią, zabrudzeniami czy innymi patogenami. Niestety, ta otoczka nie pozwala, aby szybko i dobrze nasz organizm przyswoił pyłek. Najprościej jest zmielić granulki pyłku w młynku do kawy, lub zakupić pyłek już zmielony (mikronizowany). Wtedy jego przyswajalność będzie sięgać ok 90 – 95%.

Pyłek podobnie jak miód traci swoje wartości odżywcze w temperaturze powyżej 40 stopni, dlatego powinno się go suszyć w maksymalnie 35 stopniach C. Podwyższenie temperatury do 60 stopni powoduje ok. 50 % utratę składników odżywczych.

Bardzo ważna jest jakość pyłku. Jeśli pszczoły pozyskują go z terenów oddalonych od zanieczyszczeń, to ma on nieporównywalnie więcej wartości odżywczych. Najlepiej poszukać pszczelarzy z terenów gdzie jest duża ilość lasów. W moim przypadku są to najczystsze tereny puszczy Białowieskiej.

Kiedy stosować pyłek?

Jak dla mnie to można codziennie. To natura, a nie chemia. Jeśli będzie za dużo, to organizm pozbędzie się nadmiaru.

Niweluje skutki uboczne stosowania antybiotyków, dlatego zalecane jest przyjmować go tak długo jak probiotyki.

Przy anemii dawka pyłku wynosi 20 gramów dziennie przez 6 tygodni.

Powinny go stosować dzieci w przypadku:

  • krzywicy
  • anemii
  • opóźnionego wzrostu
  • problemach z zębami
  • opóźnieniem umysłowym
  • autyzmu
  • nadpobudliwości

Mieszanki

Pyłek można rozpuszczać w jogurcie, soku owocowym, wodzie, mieszać z miodem, dżemem a nawet masłem.

Jeśli chcemy wymieszać pyłek z miodem to zróbmy to w proporcji 50g pyłku na 250 g miodu. Przy małych ilościach pyłku (2,5 g czyli pół łyżeczki od herbaty) możemy zmieszać go z taką samą ilością miodu i przyjmować po śniadaniu. Należy taką mieszankę rozpuścić w ustach i po woli połknąć. W połączeniu z miodem i śliną pyłek traci swoje właściwości alergiczne.

Ile go stosować?

Pyłek w ilościach zalecanych przez specjalistów nie będzie najtańszym rozwiązaniem. Kilogram wystarczy na ok miesiąc suplementacji.

Jest kilka kuracji stosowania pyłku. Przedstawię te najpopularniejsze.

Czas trwania kuracji:

  • minimalnie – 30 dni
  • optymalnie – 60 dni
  • maksymalnie – 90 dni

Po tym czasie należy zrobić 3 miesięczną przerwę i można powtórzyć kurację. Jeśli pyłek przyjmujemy w małych dawkach 10 – 15 gramów to można go przyjmować codziennie bez robienia przerw.

Dawkowanie przede wszystkim jest uzależnione od stanu zdrowia danej osoby. Inne dawki będzie przyjmować osoba z przeziębieniem, a inne z nowotworem czy z zatruciem toksynami.
Należy przed rozpoczęciem suplementacji zrobić badania krwi, a potem kontrolować wyniki i na tej podstawie zwiększać lub zmniejszać dobową dawkę pyłku.

Kuracje pyłkiem należy przeprowadzać codziennie przez miesiąc, przyjmując go na czczo w dawkach:

  • przez pierwsze 7 dni: 15 g dziennie
  • od drugiego do trzeciego tygodnia: 30 gramów (najlepiej przed śniadaniem i kolacją)
  • w czwartym tygodniu: 15 g dziennie


Dzieci do lat 10:
5 – 10 gramów
Dzieci od 10 do 15 lat: 7, 5 – 15 gramów

Jako, że jest to produkt niestandaryzowany to szacuje się że dawka 60 gramów pyłku dziennie, jest w stanie dostarczyć wszystkich wymaganych witamin.

Niektórzy zalecają mieszanie pyłku z miodem, dżemem czy jogurtem. Ma to sens w przypadku spożycia dużej ilości pyłku (40 gram) w jednej dawce.

Drugi sposób, to stosowanie pyłku cyklicznie do 1,5 miesiąca kilka razy w roku. W szczególności na początku wiosny i jesieni.

Rozsądnie jest zrobić co jakiś czas tygodniową przerwę, aby organizm wykorzystał maksymalnie to co zmagazynował i nie przyzwyczajał się zbytnio.

Pyłek przetarty (mikronizowany) najlepiej przyjmować doustnie, trzymając go w ustach aż wymiesza się ze śliną i połknąć popijając wodą. Taki sposób jest najskuteczniejszy i daje największą wartość. Enzymy zawarte w ślinie pozwolą uaktywnić pyłek zanim dotrze on do jelita cienkiego.

Osoby o wrażliwszych żołądkach dobrze tolerują pyłek rozpuszczony w mleku.

Przeciwskazania:

  • uczulenie na pyłek lub inne produkty pszczele

Praktyka wykazuje, że uczulenia na pyłki roślin owadopylnych występują niezmiernie rzadko. Uczulają z reguły pyłki roślin wiatropylnych. Mimo wszystko, lepiej zachować ostrożność i zacząć przyjmować pyłek od jak najmniejszych dawek dobrze mieszając go ze śliną.

Bibliografia:
1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Leczenie produktami pszczelimi
2. David Wolfe – Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości
3. Krzysztof Błecha, Iwona Wawer – Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia
4. Edward Kałużny – Pszczela apteka
5. Kędzia B. – Miód, pyłek kwiatowy i propolis w profilaktyce i lecznictwie