Zadaniem układu trawiennego jest przemiana zjadanej żywności na bioenergię, aby komórki wykorzystały ją dla podtrzymania swoich funkcji, wzrostu i naprawy. Chociaż na ogół układ pokarmowy postrzegamy jako organy, takie jak żołądek, jelita, wątroba i trzustka, to te narządy trawienne są zbudowane z różnych rodzajów wyspecjalizowanych komórek.

Trawienie zaczyna się nawet zanim żywność znajdzie się w twojej jamie ustnej. Każdy zapach, smak lub dźwięk związany z jedzeniem przygotowuje system trawienny dla jedzenia, które tam trafi. Komórki wyścielające jamę ustną wydzielają ślinę zawierającą amylazę, która pomaga w trawieniu węglowodanów. Żucie stymuluje komórki gruczołów ślinowych, aby uwolnić specyficzne hormony, które z kolei stymulują grasicę do wytwarzania limfocytów T (krwinek białych) niezbędnych dla funkcjonowania systemu immunologicznego.

Żywność następnie przemieszcza się przez przełyk do żołądka oraz jelita cienkiego i grubego. Mięśnie przełyku kurczą się i rozluźniają, popychając jedzenie w postępujących ruchach falowych (ruchy perystaltyczne) do żołądka, gdzie rozpoczyna się trawienie enzymatyczne. Żołądek działa jako mieszalnik ciała, krając, tnąc w kostki i przerabiając żywność w rozdrobniony płyn zwany treścią pokarmową, od którego zaczyna się proces trawienia białek. Komórki żołądkowe wydzielają również kwas solny (HCL), który jest potrzebny do trawienia białek i zabicia mikroorganizmów przychodzących z pokarmem, skutecznie go sterylizując. Trawienie następujące w żołądku i jelicie cienkim, wymaga współpracy wątroby i trzustki.

Wątroba jest ważnym organem potrzebnym do trawienia. Oprócz wielu innych funkcji, komórki wątroby wytwarzają żółć, która pomaga rozkładać tłuszcze. Wyspecjalizowane komórki w trzustce produkują enzymy trawienne: amylazę, lipazę i proteazę. Te enzymy trawią połowę białka i węglowodanów oraz 90% tłuszczów, które zjadamy. Ponadto trzustka ma kluczowe znaczenie dla produkcji insuliny i regulacji poziomu cukru we krwi. Następnie żywność przemieszcza się do jelita cienkiego, w którym zachodzą końcowe etapy trawienia enzymatycznego i gdzie niemal wszystkie składniki odżywcze są rozkładane i wchłaniane do krwi. Jelito grube (okrężnica) przyczynia się do wchłonięcia 90-95% wody w celu utrzymania równowagi płynów w organizmie oraz tworzenia i wydalania produktów odpadowych.

Trawienie jest zadaniem złożonym i komórki tworzące przewód pokarmowy są stale odnawiane. Optymalne funkcjonowanie nie tylko komórek układu trawiennego, ale także układu immunologicznego, układu hormonalnego, układu krążenia i układu nerwowego jest konieczne, aby dać gwarancję, że żywność jest dobrze rozkładana i wchłaniana. Stały dopływ niezbędnych mikroskładników odżywczych ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania wszystkich tych komórek. Złe nawyki żywieniowe, choroby, leki farmaceutyczne i stres wpływają na funkcjonowanie
układu pokarmowego, ponieważ w dalszym ciągu przyczyniają się do niedoboru mikroskładników odżywczych.

Mikroskładniki odżywcze, takie jak witamina C, B6, witamina B12 i kwas foliowy, są niezbędne dla normalnego funkcjonowania i wspierania tych systemów. Ponadto chlorowodorek betainy oraz enzymy bromelina i papaina, korzeń imbiru i mięta pieprzowa są również ważne dla wsparcia procesu trawienia. Codzienne uzupełnianie takich synergistycznie działających mikroskładników odżywczych pozwala na optymalizację funkcji komórek układu pokarmowego, rozprowadzających pokarm po całym ciele. Dla odniesienia korzyści ze zdrowego stylu życia ważne jest, aby dbać o komórki, które pomagają w trawieniu i rozprowadzaniu tych mikroskładników odżywczych do każdej z 60 bilionów komórek w naszym ciele.